Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Referendum u Tadžikistanu: Birači podržali doživotni mandat predsjednika

Emomali Rakhmon

Birači u srednjeazijskoj državi Tadžikistanu velikom su većinom na referendumu odobrili ustavne amandmane, uključujući i onaj kojim se omogućava doživotni mandat predsjednika Emomalija Rakhmona (63) koji od 1992. godine upravlja tom zemljom, prenosi Anadolu Agency (AA).

Prvi rezultati referenduma o ustavnim amandmanima pokazali su da je 94.5 posto glasača podržalo promjene koju uključuju i odredbu da se ukinu ograničenja predsjedničkog mandata.

Zvaničnici navode da se 88 posto glasača izjasnilo do 18 sati po lokalnom vremenu, dva sata prije zatvaranja glasačkih mjesta.

Rakhmon je na čelu te bivše sovjetske republike od 1992. godine, a tokom 24 godine vladavine je potisnuo sve protivnike.

Јedna od ustavnih promjena koja se razmatrala na glasanju predviđa smanjenje starosne granice za predsjednika države sa 35 na 30 godina što bi omogućilo Rakhmonovom sinu, koji sada ima 29 godina, da se kandiduje na sljedećim predsjedničnim izborima 2020. godine.

Na referendumu je od birača traženo da se odobri ukupno 41 amandman, a na glasačkim listićima nisu navedeni detalji o njima. Svi amandmani su odobreni.