Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Roditelji očajni, vlast nijema: Djeca s poteškoćama u razvoju ne mogu u školu

roditelji (1)
Foto. I. KRalj

Zbog neprovođenja zaključaka usvojenih na 35. sjednici Skupštine KS, djeca sa poteškoćama u razvoju u ponedjeljak, jutros 29. januara nisu krenula u školu zajedno sa svojim vršnjacima.

Iako se Vlada KS nakon prezentacije elaborata Savjeta roditelja EDUS-a obavezala da će u odgovarajućem roku sistemski riješiti pitanja programskih, prostornih i kadrovskih rješenja za djecu sa poteškoćama u razvoju te da će za navedenu namjenu izdvojiti potrebna finansijska sredstava i obezbijediti adekvatan prostor, to do početka drugog polugodišta školske 2017/2018 godine nije urađeno.

Senada Bajrić iz Savjeta roditelja Udruženja EDUS je naglasila kako je ova školska godina izgubljena za djecu sa poteškoćama u razvoju.

– Djeca su kući sa nanama sa dedama, jednostavno nemaju strukturu i tada djeca ne mogu napredovati. Nema tog ministra i nema tog funkcionera koji mi može dati logično i argumentovano opravdanje zašto se od septembra do današnjeg dana nije mogla realizovati i organizovati nastava za ovu djecu. To jednostavno nije moguće – kazala je Bajrić.

Do sada je nastava za djecu sa poteškoćama u razvoju provođena u JU Mjedenica međutim s tim je prekinuto početkom ove školske godine. Iz ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade KS tražili su spisak djece zainteresovanih za EDUS program, nakon čega im je dostavljeno 135 imena djece.