Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

predsjedništvo stranke

SDA se oglasila o mogućim dogovorima vladajuće koalicije

SDA izetbegović
Foto: Damir Hajdabrasic/PIXSELL

Postoje „crvene linije“ ispod kojih nijedna probosanska stranka ne smije ići

Predsjedništvo Stranke demokratske akcije smatra kako je “Trojka” dosadašnjim ustupcima ozbiljno oslabila poziciju probosanskih snaga, te da bi novi ustupci, o kojima se intenzivno pregovora sa SNSD-om i HDZ-om, a koji se odnose na Izborni zakon, Ustavni sud BiH, državnu imovinu i Centralnu izbornu komisiju, bespovratno naštetili interesima države Bosne i Hercegovine.

 – Postoje „crvene linije“ ispod kojih nijedna probosanska stranka ne smije ići. U slučaju Izbornog zakona to su presude Evropskog suda za ljudska prava, saopćeno je iz SDA.

Također, pitanje državne imovine mora se rješavati u skladu sa odlukom Ustavnog suda BiH, a ni pod koju cijenu se ne smije dozvoliti da se u funkcionisanje Centralne izborne komisije uvede etnički princip odlučivanja, a time i etnički veto na odluke ove institucije.

Neprihvatljivo je donošenje bilo kakvog zakona kojim bi se uređivao rad Ustavnog suda BiH, jer je to pitanje riješeno direktno Ustavom BiH. Također je neprihvatljivo da u radu Ustavnog suda BiH ne učestvuju sudije koje bira predsjednik Evropskog suda za ljudska prava.

Predsjedništvo SDA najoštrije osuđuje blokade i obustave saobraćaja na entitetskoj liniji koje već sedmicama organizuju vlasti entiteta RS te upozorava kako se tim činom ne samo podižu međuetničke tenzije i narušava sigurnosna situacija u Bosni i Hercegovini već se i direktno krši Dejtonski mirovni sporazum, odnosno Ustav Bosne i Hercegovine, kojim je propisano da entiteti neće ometati punu slobodu kretanja u cijeloj Bosni i Hercegovini.

Predsjedništvo SDA poziva EUFOR da reaguje u skladu sa mandatom propisanim Dejtonskim mirovnim sporazumomom koji im, između ostalog, nalaže obavezu sprječavanja ometanja kretanja civilnog stanovništva. Ograničavanje kretanja je krivično djelo propisano Krivičnim zakonom Bosne i Hercegovine, te pozivamo Tužilaštvo Bosne i Hercegovine da procesuira sve odgovorne za taj protivustavni i nezakoniti čin.

Predsjedništvo SDA oštro osuđuje napade, prijetnje i pritiske na bošnjačke povratnike u entitetu RS, koji su eskalirali u posljednjim mjesecima te od visokog predstavnika Christiana Schmidta traži da se konačno očituje o zahtjevu predstavnika udruženja žrtava, podržanog od većine stranaka iz probosanskog bloka.

Predsjedništvo SDA također ocjenjuje da je rezultat rada nametnute Vlade Federacije BiH u prva četiri mjeseca mandata veoma loš.

Predsjedništvo SDA podržava zahtjeve za povećanje sredstava u državnom budžetu za opremanje i modernizaciju Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, koji su u skladu sa rastom javnih prihoda.

S obzirom na konstantno naoružavanje susjednih zemalja, čime se narušava balans na koje su se Bosna i Hercegovina, Srbija i Hrvatska obavezale potpisivanjem Aneksa 1-B Dejtonskog mirovnog sporazuma, jačanje Oružanih snaga BiH se nameće kao imperativ, navodi se između ostalog u zaključcima Predsjedništva SDA.