Sjednica parlamenta FBiH završena, dnevni red nije usvojen

parlament fbih

Nakon što dnevni red sjednice Predstavničkog doma Federalnog parlamenta, nije podržan s 38 glasova „za“, 10 „suzdržanih“ i 42 „protiv“ predsjednik Kluba poslanika SDA Ismet Osmanović tražio je pojedinačno izjašnjavanje i zasjedanje Kolegija Predstavničkog doma.

Tako je konačno zaključeno da dnevni red nije usvojen s 38 glasova „za“, jednim „suzdržanim“ i 46 „protiv“.

Za dnevni red glasali su poslanici SDA i Koalicije (HDZBiH, HSS, HKDUBiH, HSP dr. Ante Starčević,HSP Herceg-Bosne), protiv su bili poslanici Demokratske fronte, SBB-a, SDP-a, Naše stranke, BPS – Sefer Halilović, HDZ 1990. Suzdržan je bio poslanik Stranke za BiH.

– Na osnovu toga nisu stvoreni uslovi za nastavak druge redovne sjednice Predstavničkog doma – rekao je predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta FBiH Edin Mušić, te dodao da je „ovo jedan momenat koji sigurno prevazilazi naše odnose unutar Parlamenta FBiH“, zbog čega će se “tražiti jedno novo rješenje”.

Nakon sjednice Kolegija predsjednik Kluba SDA Ismet Osmanović naglasio je da je bilo potrebe da predsjednici klubova razmotre situaciju jer zakonodavna vlast ni čim ne ovisi o izvršnoj vlasti to jest po Ustavu FBiH zakonodavna je potpuno odvojena od izvršne.

– Vlada FBiH može i ne funkcionisati ali Parlament mora i zato sam smatrao da trebamo nastaviti u kontinuitetu raditi – istakao je Osmanović.

Izrazio je uvjerenje da nije siguran kada će biti naredna sjednica Predstavničkog doma govoreći da to nije dobra poruka javnosti i građanima.

– Ako poslanici Predstavničkog doma smatraju da je takvo stanje moguće onda nemamo ništa protiv. Ali, kao odgovorni ljudi na Kolegiju smo razmotrili sve opcije, ali se nismo usaglasili. Politički momenat sad opredjeljuje – zaključio je Osmanović.

Poslanik SBB-a Munib Jusufović rekao je da ovo shvata sasvim drugačije u smislu da nema poslanika koji neće da radi.

– Ovo može vama koristiti (SDA) kao najjačoj parlamentarnoj stranci da jednostavno ne hodamo kao nojevi sagnute glave i pričamo nema ništa. Znači otrijeznite se, dajemo vam još jednu šansu da izađemo iz ove krize zajednički. Vi ste najodgovorniji jer ste pravili ovu vlast – kazao je Jusufović i dodao „ako treba nema ni godišnjih odmora, već nek se radi“.

Prije izglasavanja dnevnog reda klubovi poslanika Saveza za bolju budućnost (SBB), Demokratske fronte i Socijaldemokratske partije (SDP) BiH zahtijevali su da se premijer Federacije BiH Fadil Novalić i predsjednik FBiH Marinko Čavara očituju o tome ko čini parlamentarnu većinu u Federaciji BiH?

Dodali su da ne žele prekinuti sjednicu već samo da poslanici i građani Federacije zaslužuju da čuju odgovore na pitanja, između ostalih, da li je Vlada FBiH ustavna, da li postoji parlamentarna većina u FBiH.

Poslanici Stranke demokratske akcije i Koalicije, predvođenom Hrvatskom demokratskom zajednicom (HDZ) BiH izrazili su mišljenje da se treba nastaviti sjednica, te podržati dnevni red današnje sjednice i sve zakonske propise koji se tiču reformi.

U obraćanju poslanicima predsjednik FBiH Marinko Čavara (HDZBiH) rekao je da je činjenica da vladajuća većina ima problem u funkcioniranju, te zamolio poslanike da se posvete reformama, a ne da se „zaustavlja rad Parlamenta FBiH“.

– Oni koji pitaju znaju odgovor. U Federaciji se može blokirati sve. Čini mi se da je i to nekome cilj. Hoćemo li ovom raspravom pomoći građanima ili pomoći mladom čovjeku da ostane u FBiH – poručio je Čavara.

Naglasio je da nije donio odluku o prihvatanju ostavki preostala tri ministra iz DF-a, koji su podnijeli neopozive ostavke, iz razloga što „ne vidi način na koji će biti popunjena Vlada FBiH dokle god se Demokratska fronta ne opredijeli je li u vlasti ili ne“.

Čavara je jučer prihvatio ostavku federalnog ministra energije, rudarstva i industrije Reufa Bajrovića, dok je u vezi s ostavkama preostala tri ministra iz DF-a (zamjenik premijera i federalni ministar trgovine Aleksandar Remetić, federalna ministrica turizma Snježana Soldat i federalni ministar rada i socijalne politike Milan Mandilović) rekao da mora obaviti dodatne konsultacije u narednim danima.

Također, smatra da je DF na vlasti dokle god je potpredsjednik Federacije BiH Milan Dunović (DF) na toj funkciji.

Komentirajući da li je Vlada FBiH protivustavna prihvaćenom ostavkom Reufa Bajrovića kazao je da je to apsurdno pitanje, jer bi se to moglo problematizirati nedostatkom bilo kojeg ministra i da je pravo pitanje da li neko želi blokirati vlast.

Poslanici DF-a danas su još jednom ponovili da djeluju opozicijski.

– DF neće podržati ovu većinu. Mogući izlaz iz krize osim s ostavkom premijera FBiH Fadila Novalića vidim i u izmjeni Izbornog zakona kako bi se omogućilo održavanje vanrednih izbora – kazao je predsjednik Kluba poslanika Demokratske fronte u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH Dženan Đonlagić.