Vijesti

vlada ks

Smijenjen policijski komesar Halilović, oduzet mu i čin

29/03/2019

Načelnik Sektora uniformisane policije Vahid Ćosić je Rješenjem Vlade KS od 18. novembra 2016. godine i Rješenjem o izmjenama i dopunama Vlade KS od 21. novembra 2016. godine smijenjen sa dužnosti policijskog komesara

Policijski komesar Kantona Sarajevo Mevludin Halilović smijenjen je danas na sjednici Vlade Kantona Sarajevo.

Halilović je smijenjen na osnovu prijedloga Nezavisnog odbora Skupštine Kantona Sarajevo. Haliloviću je oduzet i čin generalnog inspektora policije.

Do imenovanja novog komesara Halilovića će zamjeniti Milorad Bašić, glavni inspektor i načelnik sektora Kriminalističke policije u Upravi policije MUP KS.

“Vlada Kantona Sarajevo je na današnjoj sjednici donijela Rješenje o smjeni Mevludina Halilovića sa dužnosti policijskog komesara u Ministarstvu unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, a na osnovu prijedloga Nezavisnog odbora Skupštine Kantona Sarajevo. Haliloviću se oduzima i čin generalnog inspektora policije i vraća se u čin glavnog inspektora.

Do imenovanja policijskog komesara, u skladu sa Zakonom o unutrašnjim poslovima Kantona Sarajevo, načelnik Sektora kriminalističke policije u Upravi policije MUP-a KS glavni inspektor Milorad Bašić obavljat će dužnost policijskog komesara.

Naime, Nezavisni odbor Skupštine Kantona Sarajevo 20. marta ove godine je Vladi Kantona Sarajevo dostavio Prijedlog za smjenu Halilovića iz razloga što je njegov rad za 2018. godinu ocijenjen ocjenom „nezadovoljava“.

Vlada Kantona Sarajevo je konačnom Odlukom od 14. marta ove godine odbila kao neosnovan prigovor policijskog komesara te u cijelosti potvrdila Odluku Vlade Kantona Sarajevo o radu policijskog komesara kojom je za 2018. godinu ocijenjen „nezadovoljava“.

Time su ispunjeni Zakonom propisani uslovi da Vlada KS donese odluku o smjeni u skladu sa Zakonom o unutrašnjim poslovima KS. Odluka o zamjeni policijskog komesara donesena je u skladu sa članom 24. Zakona o unutrašnjim poslovima KS, kojim je propisano da ukoliko policijski komesar zbog prestanka mandata, smjene, ostavke, bolesti, odsustva ili drugih stvarnih ili pravnih razloga, ne može vršiti svoja ovlaštenja u rukovođenju Upravom policije, te poslove vrši načelnik Sektora uniformisane policije, sve dok policijski komesar ne bude u stanju da ponovo preuzme svoju dužnost ili dok se ne imenuje novi policijski komesar.

Nadalje stavom (3) istog člana Zakona propisano je da ukoliko je i načelnik Sektora uniformisane policije zbog pravnih ili drugih stvarnih razloga spriječen da vrši te poslove, načelnik Sektora kriminalističke policije zamjenjuje policijskog komesara, sve dok on ne bude u stanju da ponovo preuzme svoju dužnost ili dok se ne imenuje novi policijski komesar.

Načelnik Sektora uniformisane policije Vahid Ćosić je Rješenjem Vlade KS od 18. novembra 2016. godine i Rješenjem o izmjenama i dopunama Vlade KS od 21. novembra 2016. godine smijenjen sa dužnosti policijskog komesara, jer je za vrijeme vršenja drugog mandata u svojstvu policijskog komesara utvrđeno da je ozbiljno ugrožena sigurnosna situacija u Kantonu Sarajevo usljed očiglednih propusta u radu Uprave policije kojom je rukovodio.

U prilog navedenim činjenicama govori i prvostepena presuda Općinskog suda u Sarajevu od 9. oktobra 2018. godine, kojom je u cijelosti odbijen Ćosićev tužbeni zahtjev te u potpunosti potvrđeno Rješenje Vlade KS o opravdanosti i zakonitosti smjene Vahida Ćosića.

Imajući u vidu da su Vlada KS i Vahid Ćosić u sudskom sporu, koji je još uvijek u toku i nije pravomoćno dovršen, evidentno je da postojanje takvog spora predstavlja formalno-pravnu smetnju za postavljanje imenovanog na dužnost policijskog komesara. Zbog postojanja navedenih razloga pravne prirode Vlada KS je odlučila da Milorad Bašić, načelnik Sektora kriminalističke policije, obavlja dužnost policijskog komesara” navodi se u saopćenju Vlade KS nakon smjene Halilovića.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.