Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Stanovnici Venezuele u suzama gledali pune police supermarketa u Kolumbiji

venecuela

Trudnice, djeca i starci koji su nedjelju iskoristili privremeno otvaranje granice između Venezuele i Kolumbije u suzama su gledali police pune hrane i higijenskih potrepština, rijedak prizor u njihovoj ekonomski opustošenoj domovini.

Prema procjenama kolumbijskih carinika, granicu je prešlo oko 100 hiljada stanovnika Venezuele.

Nestašica osnovnih namirnice poput mlijeka, brašna i toaletnog papira uobičajena je pojava u državi koja raspolaže najvećim svjetskim zalihama nafte. Prema najnovijim projekcijama Međunarodnog monetarnog fonda, Venezuelu ove godine očekuje još teža kriza.

Gospodarstvo će se smanjiti za 10 posto, a inflacija će eksplodirati do nevjerovatnih 700 posto, što je ogroman rast u odnosu na ranija predviđanja prema kojima se očekivala inflacija od “samo” 480 posto.

venecuela

Ti su brojevi samo vrh ledenog brijega u zemlji koja se nalazi usred teške humanitarne krize. Bolesnici u loše opremljenim bolnicama umiru zbog nedostatka osnovnih medicinskih potrepština.

Oni kojima kriza nije pojela svu ušteđevinu sami kupuju igle i anestetike kako bi im liječnici sanirali povrede, dok predsjednik Maduro za nestašice optužuje “internu mafiju” u zdravstvenom sistemu koja krivotvorenjem recepata i krađom lijekova ruši venezuelansko zdravstvo.

Dodatni udar nacionalnoj ekonomiji zadao je pad proizvodnje nafte. Crno zlato čini 96 posto svog izvoza ove južnoameričke države, a smanjenje proizvodnje uzrokovano je dugogodišnjim neulaganjem u zastarjelu infrastrukturu.

VENEZUELA-COLOMBIA/

Državna naftna kompanija PDVSA je pred bankrotom, pa ne čudi što je proizvodnja nafte u junu dosegla najniže razine u posljednjih 13 godina.

Zbog toga Venezuela više ne može plaćati robu iz uvoza, a goleme svote koje je nafta dosad donosila potrošene su na nefunkcionalne vladine programe ili naprosto pronevjerene.