Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

umjesto debevca

Sutkinja Minka Kreho izabrana za v.d. predsjednice Suda BiH

Minka Kreho
Foto: Sud BiH

Aleksandra Obradović, potpredsjednica VSTV kratko je za medije kazala kako su u opticaju bili Hilmo Vučinić, Jadranka Brenjo i Minka Kreho kao šefovi odjeljenja

Za vršioca dužnosti predsjednice Suda Bosne i Hercegovine izabrana je sutkinja ovog suda Minka Kreho, potvrđeno je Feni u Visokom sudskom i tužiteljskom vijeću BiH (VSTVBiH).

Za v. d. predsjednice Suda BiH izabrana je nakon što je radi procesa koji se vodi protiv njega, u međuvremenu, s te pozicije suspendiran Ranko Debevec, kome je tekao drugi mandat na čelu Suda BiH.

Aleksandra Obradović, potpredsjednica VSTV kratko je za medije kazala kako su u opticaju bili Hilmo Vučinić, Jadranka Brenjo i Minka Kreho kao šefovi odjeljenja.

“No, VSTV je jednoglasno odlučio da je Minka Kreho nova v.d. predsjednika Suda BiH, na dužnost stupa odmah”, kazala je Obradović.

Podsjetimo, Tužilaštvo BiH zatražilo je da se odredi pritvor osumnjičenima Ranku Debevcu, suspendovanom predsjedniku Državnog suda i Osmanu Mehmedagiću, bivšem direktoru Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA), zbog postojanja opasnosti od uticaja na svjedoke i prikrivanja dokaza.

Odbrane su zatražile da Sud odbaci ovaj prijedlog i odredi mjere zabrane.

Odluka o pritvoru za njih dvojicu očekuje se danas.