zabrinjavajući podaci

Sve veći broj slučajeva silovanja maloljetnika u BiH, šta bi mogao biti okidač? (VIDEO)

silovanje

Samo u zadnja tri dana kantonalnim i entitetskim ministarstvima unutrašnjih poslova prijavljeno je nekoliko slučajeva ovog kaznenog djela

U Bosni i Hercegovini u proteklih nekoliko dana zabilježena su četiri slučaja silovanja maloljetnih osoba i dva pokušaja silovanja. Stručnjaci ističu kako je broj ovakvih kaznenih djela u BiH u porastu.

Istraživali smo kakve kazne su predviđene za ovu vrstu prijestupnika zakona i kako se sa tim nose, te koji su razlozi povećanja broja ovakvih kaznenih djela, javlja BHRT.

Samo u zadnja tri dana kantonalnim i entitetskim ministarstvima unutrašnjih poslova prijavljeno je nekoliko slučajeva ovog kaznenog djela. Vanredne situacije poput pandemije koronavirusa mogu biti okidač za već postojeće probleme, ali glavni problem je sistem vrijednosti društva u kojem živimo, ističe psiholog Daniel Maleč.

“Narušen, odnosno urušen sistem vrijednosti, koji kod nas postoji, isto tako, sistem sankcionisanja koji je na neki način kod nas manjkav, ali i šire, pomjeraju te granice da se dese takva gnusna djela”, smatra Maleč.

Međutim, pravnik Vlado Adamović tvrdi da sudovi imaju visoke kriterije kada su u pitanju ovakva kaznena djela.

“Nedavno izrečene kazne za pokušaj ubistva i ubistva su 10 godina, a imali ste takve kazne i za slučaj obljube nad maloljetnim osobama. I vidite da sudovi vode računa o tome da je to zaista društveno neprihvatljivo i da se visokim kaznama sudovi bore protiv toga”, kazao je Adamović.

No, izrečena sudska kazna nije utjeha za žrtve takve vrste nasilja, ističu stručnjaci i neophodna im je psihološka potpora. Sve više njih kuca na vrata sigurnih kuća.

Na prostoru Bosne i Hercegovine djeluje osam sigurnih kuća, u kojima se uz potporu stručnjaka, pomaže žrtvama da se izbore sa nanesenim traumama.