Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Švicarske vlasti kaznile muškarca iz BiH koji kćerke ne želi slati u školu

svicarska policija

Sud u Altstettenu kod Zuricha novčano je kaznio oca dvije djevojčice, inače muslimana porijeklom iz BiH, jer je odbio svoje kćerke da pusti na obavezne časove plivanja.

Ovo je posljednji u nizu sličnih slučajeva koji godinama potresaju ovu zemlju, a gdje su u fokusu problemi integracije izbjeglica koje već duže vrijeme borave u Švicarskoj. Ovaj neimenovani muškarac, za kojeg se samo navodi da ima 40 godina, kažnjen je sa 4.000 franaka (3.700 eura), prenose švicarski mediji.

On je odbio svoje kćerke da pošalje na obavezne časove plivanja, ali i na druge školske aktivnosit, izjavljujući da je to protivno njegovim vjerskim uvjerenjima. Međutim, sud u Altstettenu ne misli tako, pa ga je proglasio krivim za kršenje Zakona o obaveznom školovanju, ali i za kršenje ranijih sudskih naredbi, kada mu je naređeno da ispoštuje švajcarske zakone.

Inače, jedna presuda je donesena u decembru, a ova posljednja je zapravo odgovor na njegovu žalbu koju je podnio. Ispostavilo se da je dobio prilično blagu kaznu, jer je tužilac tražio kaznu od četiri mjeseca zatvora, a kao glavni argument navedeno je da on skoro 20 godina živi u Švicarskoj, ali odbija da se integriše u švajcarsko društvo i samim tim ne poštuje švicarske zakone.

Ova porodica je već duže vrijeme u sukobu sa lokalnim vlastima. Naime, već godinama oni odbijaju da djevojčice šalju u školu, jer ne mogu nositi veo. Upravo zbog ovog je osuđen prošle godine, a nova kazna je samo još jedna kazna u nizu. Presuda je uslijedila samo dan nakon što je sud u jednom drugom slučaju odbio muslimanskim djevojčicama pravo na švicarsko državljanstvo baš zato što nisu išle na obavezne časove plivanja.