Vijesti

preminuo u 86. godini

Tako je govorio Jacques Chirac: BiH je stoljećima bila primjer tolerancije

26/09/2019

Francuzi će Jacquesa Chiraca pamtiti po reformama, a na međunarodnoj sceni ostao je upamćen po protivljenju ratu u Iraku

U 86. godini preminuo je Jacques Chirac, bivši predsjednik Francuske. Inicijator je formiranja Trupa za brzu intervenciju Evropske unije, koje su odigrale veoma značajnu ulogu u uspostavi mira u Bosni i Hercegovini, te je jedan od svjetskih državnika koji je dao i odlučujući podstrek mirovnim pregovorima.

Rođeni Parižanin dužnost predsjednika Francuske obavljao je od 1995. do 2007. godine u dva mandata. Osim toga, bio je gradonačelnik Pariza od 1977. do 1995. godine. Francusku je uveo u Europsku Uniju, te za njegova mandata ukinuto je i obavezno služenje vojnog roka. Ovaj konzervativni predsjednik s umjerenom politikom, skratio je i predsjednički mandat sa sedam na pet godina.

Kao predsjednik Francuske dao je izuzetan doprinos okončanju rata i uspostavi mira u našoj zemlji, a u Bosni i Hercegovini će biti zapamćen po svojoj umjerenoj politici. Počasnim građaninom Sarajeva proglašen je 2011. godine.

Jacques Chirac je često isticao da su historija i sudbina BiH ukorijenjene u historiju i sudbinu Evrope, te pozivao na prihvatanje “velike evropske ambicije” kako bi ona postala zajednički cilj svih naroda BiH. Chirac je uputio pismo “Centru za mir i multietničku saradnju” u Mostaru povodom dodjele nagrada Mostar peace connection, podsjeća televizija N1.

Kćerka Jacquesa Chiraca, Claude Chirach pročitala je pismo svog oca:

”Otkako sam izabran na čelo države 1995. godine želio sam da se Francuska u potpunosti angažuje vojno i diplomatski na okončanju nepodnošljivog bosanskog razdora”.

Iza Chiraca ostat će i sjena jer je 2011. postao prvi bivši predsjednik osuđen za korupciju nakon optužbi za pronevjeru u skandalu o financiranju njegove stranke kada je bio gradonačelnik Pariza.

Francuzi će Jacquesa Chiraca pamtiti po reformama, a na međunarodnoj sceni ostao je upamćen po protivljenju ratu u Iraku.

“Irak danas ne predstavlja neposrednu opasnost koja bi opravdala rat. Francuska poziva sve da se ponašaju odgovorno i da se drže međunarodnog prava”, govorio je Chirac.

“Bosna i Hercegovina je stoljećima bila primjer tolerancije u raznolikosti. Ona može i treba to ponovo postati! To je bila njena prošlost. To je, ubjeđen sam, i njena budućnost. To je budućnost i cijele Evrope”, riječi su Jacquesa Chirca koje će ostati zapamćene.

Alija o Chiracu

U nastavku prenosimo dio iz knjige “Sjećanja” Alije Izetbegovića u kojem je opisan njegov susret sa Chiracom.

– Imao sam poziv francuskog predsjednika Chirac da 29. augusta 1995. zvanično posjetim Francusku. Krenuli smo iz Sarajeva 27. augusta kasno popodne i zanoćili u Mostaru, gdje nam se trebao pridružiti Safet Oručević, gradonačelnik Mostara. Sutradan, 28. augusta, osvanuo je izrazito lijep i vedar dan kasnog ljeta i ništa nije slutilo na zlo. Bilo je predviđeno da u 11 sati krenemo iz baze u Mostaru prema helikopteru koji nas je čekao u Jablanici.

Moj sin Bakir u isto vrijeme trebao je krenuti kolima prema jednom vojnom aerodromu kod Pule u Hrvatskoj, odakle će poletjeti za Iran, transportnim avionom koji je dopremao oružje za Bosnu. Pošto smo kasnili, spremao sam se užurbano – kada mi je rečeno da me hitno treba Sarajevo. Glas sa one strane telefona javljao je da je prije desetak minuta pala granata na tržnicu Markale i da ima veliki broj ubijenih i ranjenih. Uz tuzlansku, 25. maja 1995., bila je to najveća tragedija izazvana granatom nakon one od 5. februara 1994. godine, kada je, svega stotinjak metara od ovog mjesta, istom takvom granatom ubijeno 67 ljudi i žena i ranjeno 142. Nastala je opća pometnja – mogu reći – na nebu i na zemlji. Za kratko vrijeme nebo se naoblačilo i počela je oluja. Odlučio sam da otkažem putovanje u Francusku. Bolje je – mislio sam – da idem u Sarajevo i prisustvujem dženazi ubijenih, nego da uzaludno obijam pragove evropskih vlada koje ostaju ravnodušne na zločine u srcu Evrope.

Safet Oručević je razmišljao sasvim obrnuto: upravo je sada trenutak da se Evropa i Amerika izjasne. Treba ići i postaviti im jasno pitanje jesu li spremne da konačno kazne zločin i aktivno podupru mirovne pregovore koji su već petnaest dana bili u toku. Treba ih to pitati sutra u Parizu. Argumenti su bili očigledni. Ovo je uistinu prilika. Krenuli smo u Jablanicu, gdje nas je čekao helikopter, koji bi nas prebacio do Splita. Ali, kako smo se udaljavali iz Mostara prema unutrašnjosti, vrijeme je bilo sve lošije. Na momente se od niskih oblaka i pljuska više ništa nije vidjelo. Voda je navirala iz neba i zemlje. Stigli smo u Jablanicu, ali o polijetanju helikoptera nije mnogo biti govora. Preko Sarajeva, dogovorili smo da se pripremi drugi helikopter sa uzletišta Polog, južno od Mostara. Prije polijetanja, preko novinara koji nas je pratio, uputio sam poruku građanima Sarajeva.

Sutradan, 29. augusta, u 10 sati Izetbegovića je primio francuski predsjednik.

– Bio je kratak: “Mi smo spremni, Amerikanci oklijevaju”, rekao je misleći na zračne udare.

Istu večer u Parizu, pod dramatičnim okolnostima u domovini, Izetbegović se u američkoj ambasadi posredstvom ambasadorice SAD-a u Francuskoj Pamele Harriman, sreo sa Richardom Holbrookeom.

– “Gospođa Harriman nas je srdačno dočekala i uvela u veliko predsoblje. Odmah sam u uglu za telefonom primijetio Richarda Holbrookea. Klimnuo sam mu u znak pozdrava, na šta mi je on, na moje iznenađenje, dao znak rukom da dođem, pokazujući mi telefonsku slušalicu. Sve je bilo očito dobro sinhronizovano i sigurno sam samo ja, a niko od Amerikanaca, bio iznenađen. Sa druge strane javio se Strobe Talbott, zamjenik tadašnjeg državnog sekretara SAD Warrena Christophera.

On mi je približno rekao sljedeće: ‘Molim vas da nastavite sarađivati sa ambasadorom Holbrookeom na traženju uslova za mir u Bosni. Znam Vaše dileme i razumijem ih. Uvjeravam Vas da jučerašnji zločin nad građanima Sarajeva neće ostati nekažnjen. Izvršit ćemo zračne udare na Karadžićeve položaje!’

Zvučao je vrlo odlučno i ubjedljivo, i pozdravljao se, očito, u želji da što prije završi razgovor. Ja sam ipak stigao da ga upitam: “To je dobra vijest, g. Talbott, ali niste mi rekli kada će to biti”. Odgovorio je: “To Vam ne bih mogao reći jer ni sam ne znam tačno. Jedino što znam je da će to uslijediti brzo, vrlo brzo”. Spustio sam slušalicu, još pokušavajući da shvatim pravo značenje ove dramatične poruke.

Otišli smo tada na večeru i na razgovore koji su trajali do poslije ponoći. Sutradan rano ujutro, 30. augusta, probudilo me snažno kucanje na vrata moje hotelske sobe. Moj pratilac Osman uzbuđeno mi je javljao da su izvršeni napadi na četničke položaje i da je nebo nad Gradom crveno od udara po okolnim brdima. Kasnije smo saznali da su gađani i drugi ciljevi širom Bosne.

Tako je počela nova faza rata u Bosni koji će se 21. novembra završiti parafiranjem mirovnog sporazuma u Daytonu – napisao je Izetbegović.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.