Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Nekadašnji direktor BH Gasa

Bečarević: Toplane su nekada radile i u junu i tad nije bilo rizika

radijator2

Temperature zraka su u junu 2006. godine bile na nivou današnjih. Postavlja se logično pitanje kako ništa nije bilo rizično za sistem u 2006. godini u junu mjesecu, a sada je rizično za sistem u maju mjesecu 2020. godine

Niske temperature i obustava grijanja u Kantonu Sarajevo predstavljaju ovih dana veliki problem stanovnicima glavnog bh. grada. Iz Toplana Sarajevo jučer su poručili da je grijna sezona završena 17. maja ove godine, a da su “postrojenja u postupku redovnog remonta i pripreme za narednu sezonu grijanja”, te da bi “iz tehničkih razloga puštanje grijanja bio rizik za cijeli sistem.”

Međutim, Almir Bečarević, nekadašnji direktor BH Gasa i aktuelni uposlenih te firme, javno se referirao kao stanovnik Sarajeva na saopštenje Toplana Sarajevo te se zapitao “da li su hladni stanovi rizik za zdravstveni sistem”. On je podsjetio da su 2006. godine Toplane Sarajevo grijanje puštale u pogon u mjesecu junu, kada su te godine temperature bile poput ovih današnjih i tada to nije kako navodi Bečarević predstavljalo rizik za sistem.

– Dostavljam vam pregled potrošnje gasa za mjesec juni 2006. godine kada su Toplane Sarajevo puštene u funkciju od 09. 06. do 12. 06. 2006. godine. Iz ovog pregleda se jasno vidi da je potrošnja plina prvo bila povećana kod domaćinstava, a onda su i Toplane pustile grijanje u pogon. Ujedno, dostavljam i pregled potrošnje Sarajevogasa u mjesecu maju 2020. godine. Možemo vidjeti da je potrošnja bila na nivou cca 75.000 Sm3, a da je zatim porasla na cca 150.000 Sm3 (ovaj porast se bilježi kod individualnih potrošača) od dana 26. 05. 2020. godine. Temperature zraka su u junu 2006. godine bile na nivou današnjih. Postavlja se logično pitanje kako ništa nije bilo rizično za sistem u 2006. godini u junu mjesecu, a sada je rizično za sistem u maju mjesecu 2020. godine? U stanovima je prehladno, a podatke vam dostavljam samo kao potvrdu da su Toplane nekad radile i u junu bez rizika za sistem – naveo je Bečarević.

Potrošnja gasa u junu mjesecu 2006. godine

Potrošnja gasa u maju mjesecu 2020. godine

On je dostavio i tabelarni pregled potrošnje gasa iz mjeseca maja ove godine i onaj iz juna 2006. godine iz kojih je jasno vidljivo da je prije 14 godina potrošnja bila i znatno veća, a tada nije bilo rizika da se grijanje pusti u pogon i u mjesecu junu.