Američki predsjednik

Trump pisao Thaciju: Iskoristite ovaj trenutak

Trump1

Trump je pozdravlja Thacijeve trenutne napore za pomirenje sa Srbijom

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Trump zatražio je od predsjednika Kosova Hashima Thacija da se iskoristi ovaj jedinstven trenutak u cilju postizanja sveobuhvatnog sporazuma sa Srbijom, prenosi Anadolu Agency (AA).

Američki predsjednik Trump je poslao pismo Thaciju u kojem piše da je Kosovo odlučujući partner SAD-a u naporima da se garantuje mir i stabilnost u čitavoj Evropi. Trump je pozdravlja Thacijeve trenutne napore za pomirenje sa Srbijom i traži da se iskoristi ovaj jedinstven trenutak u cilju postizanja sveobuhvatnog sporazuma sa Srbijom, saopšteno je iz Thacijevog kabineta.

“Ukoliko ne uspijete da iskoriste ovu jedinstvenu mogućnost, biće to tragično vraćanja unatrag, jer druga mogućnost za postizanje sveobuhvatnog mirovnog sporazuma, teško da će moći da se ponovi, za dugo vremena“, naveo je Trump.

Naglasio je da potiče i njega i kosovske lidere da iskoristite ovaj jedinstven trenutak, da jednim glasom govore tokom pregovora za mir, da se suzdrže od postupaka koji mogu otežati postizanje sporazuma.

“Sjedinjene Države su puno uložile u uspjeh Kosova, kao nezavisne i suverene države. Mi želimo da vaša zemlja nastavi da se razvija. Spremni smo da pomognemo u vašim naporima da postignete sporazum, koji će podjednako odraziti interese Kosova i Srbije. Takav sporazum se može postići”, napisao je Trump.

Poručio je da očekuje da u Bijeloj kući dočeka Thacija i predsjednika Srbije Aleksandra Vučića kako bi proslavili ono što će biti istorijski sporazum.