Tuzlanski SDP: Sramotno Čovićevo upoređivanje Tuzle i RS-a

tuzla-panoramaaaa

Gradski odbor SDP BiH Tuzla najoštrije osuđuje i odbacuje tvrdnje Dragana Čovića, predsjednika HDZ BiH, da je nakon 1995.godine Tuzla potpuno etnički očišćen prostor na kojem nema više Hrvata. Njihovo saopćenje prenosimo u cjelosti:

Pozivamo gospodina Čovića da se ispriča Tuzli i Tuzlacima i podsjećamo ga da su Hrvati, uostalom kao i svi drugi narodi i građani, u Tuzli ravnopravni.

Da se čitava Bosna i Hercegovina nalazi u teškoj političkoj i ekonomskoj situaciji, pa tako i Hrvati u njoj, to se slažemo, ali mišljenja smo da ste za to, gospodine Čoviću, pored Vaših prijatelja Dodika i Izetbegovića i Vi osobno krivi jer ste u vlasti preko 20 godina. Porediti Tuzlu sa Republikom Srpskom mogu samo oni koji ne žele dobro Bosni i Hercegovini. Tuzla je jedan od rijetkih gradova u BiH koji oslikava i živi biće Bosne i Hercegovine.

Trebali bi ste znati da je u Tuzli predsjedavajući Gradskog vijeća i još pet vijećnika iz reda hrvatskog naroda što čini 20% od ukupnog broja vijećnika. Prema popisu iz 1991 godine u Tuzli je živjelo 15,50% stanovnika hrvatske nacionalnosti. Nije nam namjera prebrojavati se, ali zbog vaših uvredljivih tvrdnji moramo Vas podsjetiti na faktičko stanje.

Još jednom Vas pozivamo da se ispričate Tuzlacima i učinite sve, sa pozicije koju trenutno obnašate, da život u BiH pa tako i Hrvatima učinite boljim.