Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

U BiH uskoro “Elektronska lična karta”

licna karta

Direktor Agencije za identifikaciona dokumenta, evidenciju i razmjenu podataka BiH (IDDEEA) Edim Nesimi najavio je da će danas biti raspisan novi tender za nabavku putnih isprava.

Nesimi je naveo da je do isteka važećeg ugovora ostalo pet mjeseci, te ocijenio da do okončanja tenderske procedure ne bi trebalo biti problema u izdavanju pasoša, odnosno da ih ne smije biti budući da je izdavanje ličnih dokumenata važno za funkcionisanje zemlje.

On je dodao da ne postoje zalihe knjižica, već da se one štampaju na zahtjev građana.

“Imamo pripremljenu tendersku dokumentaciju gdje ćemo pokušati da navode Kancelarije za razmatranje žalbi uvažimo i ugradimo u postojeću tendersku dokumentaciju da bi što prije krenuli sa novom nabavkom i omogućili nesmetano izdvajanje putnih isprava”, rekao je Nesimi na konferenciji za novinare u Banjaluci.

edim-nesimi

On je podsjetio da je prošli tender propao zbog žalbe drugog ponuđača, koju je uvažila Kancelarija za razmatranje žalbi.

“Ukoliko dođe do problema u drugom tenderu obratićemo se Savjetu ministara BiH i tražiti nastavak postojećeg ugovora do okončanja tenderske procedure”, rekao je Nesimi.

Govoreći o projektu izgradnje zgrade IDDEEA u Banjaluci, on je rekao da je problem što Savjet ministara BiH nije usvojio dopunu i izmjenu odluke o ovom višegodišnjem kapitalnom projektu, a što je bilo neophodno s obzirom na to da je predviđala finansijski okvir za izgradnju zgrade.

“Donijeli smo zaključak o privremenom prekidu postupka dok Savjet ministara ne donese odluku. Međutim, nakon žalbi određenih ponuđača, Kancelarija za razmatranje žalbi poništila je taj zaključak i naložila da se nastavi postupak javne nabavke, što smo i učinili”, objasnio je Nesimi.

On je dodao da se u revizorskom izvještaju za prošlu godinu navodi da zaključak o prekidu postupka ne može biti urađen mimo Zakona o javnim nabavkama, a koji ne poznaje taj institut.

“Biće raspisan tender, ali će se i o ovoj situaciji informisati Savjet ministara BiH”, istakao je Nesimi i podsjetio da je projekat izgradnje zgrade Agencije počeo je 2009. godine.

Direktor IDDEEA najavio je da će od Savjeta ministara BiH tražiti dozvolu za zapošljavanje, jer su samo ove godine ostali bez četiri elektroinženjera, a još dva su im najavila odlazak.

On je predstavio projekat “Elektronska lična karta”, koji predstavlja univerzalni medij za autentifikaciju korisnika širom svijeta.

Nesimi je objasnio da je do sada jedna od najvećih zamjerki ličnih karata bila da je to samo papir, dokument sa slikom za identifikaciju u stvarnom svijetu, ali da se pokušava stvoriti funkcionalnost da lična karta dobije identifikaciju i u virtuelnom svijetu.

“Ono što ćemo ponuditi institucijama i građanima jeste činjenica da će se omogućiti razvoj e-servisa i povjerljivost”, rekao je Nesimi.

On je dodao da je usvojena Strategija za razvoj Agencije od 2016. do 2020. godine, što predstavlja značajan dokument i postavlja osnove za razvoj identifikacionih dokumenata i postojećeg sistema u BiH.