NDI i USAID

U Sarajevu konferencija “Jesmo li spremni za novo normalno”

l_d7536e87bda5cdd9b405a2a50a44b39b

Konferencija je i prilika da se pokrene javna debata o potrebama građana, njihovim očekivanjima od ekonomskog razvoja, ali i o spremnosti institucija i uvjetima koje trebaju ispuniti da bi zadovoljili potrebe i ispunili očekivanja

U Sarajevu se danas i sutra održava konferencija “Jesmo li spremni za novo normalno? Bosna i Hercegovina i globalni trendovi” u organizaciji Nacionalnog demokratskog instituta (NDI) i uz podršku USAID BiH.

Dvodnevna konferencija zamišljena je kao mjesto susreta donosilaca odluka, predstavnika poslovnog i nevladinog sektora, akademske zajednice i međunarodnih organizacija, i mjesto predstavljanja i razmatranja stavova, ideja i prilika za ekonomski oporavak, rast i razvoj.

Cilj konferencije je osvijetliti neophodnost i prilike za promjene u društvu i ekonomiji u postkriznom periodu i uvjetima novog normalnog.

Konferencija je i prilika da se pokrene javna debata o potrebama građana, njihovim očekivanjima od ekonomskog razvoja, ali i o spremnosti institucija i uvjetima koje trebaju ispuniti da bi zadovoljili potrebe i ispunili očekivanja.

Istovremeno, kažu organizatori, ovo je i prilika da se potakne saradnja između vladinih institucija, organizacija civilnog društva i medija u tom procesu i monitoringu njegovog toka.

Prvog dana konferencije, održan je panel o oporavku, rastu i razvoju bh. ekonomije u uvjetima novog normalnog, a predstavljen je i zbornik radova Ekonomija u okovima politika – Bosna i Hercegovina i novo normalno, osam autora među kojima su Anto Domazet, Damir Bećirović, Azra Hadžiahmetović, Mladen Ivanić, Mirza Kušljugić, Damir Miljević, Žarko Papić i Aleksandar Savović.

Zbornik radova nudi okvir razvoja ekonomskih i drugih politika, i zakonskih rješenja za vladine institucije, izabrane zvaničnike, političke stranke i druge zainteresovane aktere.

Zbornik pruža i stručne savjete poslovnom i nevladinom sektoru o mnogim temama od značaja za budućnost bh. ekonomije i društva u cjelini, a predstavlja i odlično štivo za studente, medije i javnost u cjelini.

Drugog dana konferencije, bit će održana četiri panela o socijalnoj inkluziji, zelenoj tranziciji, digitalnoj transformaciji i o političkom i institucionalnom okviru prilagođavanja novom normalnom.

Ovaj događaj je dio aktivnosti Programa podrške procesima političkog pluralizma i dobrog upravljanja kojeg finansira USAID BIH, a provodi Nacionalni demokratski institut kao dio Konzorcijuma za jačanje izbornih i političkih procesa (CEPPS).