U vrtiću Pčelica počeo projekat “Živjeti zdravo” (FOTO)

pcelica_zivjeti_zdravo_1

U vrtiću „Pčelica“ u toku je implementacija jednogodišnjeg projekta pod nazivom „Živjeti zdravo“, kojeg realizuje Udruženje „Generacija“. Riječ je o programskim aktivnostima koje imaju za cilj prevenciju deformiteta i poboljšanje pravilnog rasta i razvoja djece, buđenje svijesti o zdravoj i pravilnoj ishrani, te da se kroz kreativne radionice podstiču funkcionalnost i socijalnost djece.

Predsjednik Udruženja „Generacija“ Mahir Selmanović pojašnjava kako je projekat počeo u decembru prošle godine i trajat će do decembra, 2018. godine. „U projekat su uključena sva djeca iz vrtića „Pčelica“. Radi se o dvije grupe po 20-oro djece. Dva puta sedmično stručne osobe borave u vrtiću i rade sa djecom“, objašnjava Selmanović.

Dodao je kako je u narednom periodu planiran i zajednički odlazak u prirodu.

Amela Ferizović odgajateljica u vrtiću „Pčelica“, zajedno sa roditeljima djece, izrazila je veliku zahvalnost na dosadašnjim aktivnostima i profesionalnom odnosu svih volontera koji su uključeni u ovaj projekat.

„Savjeti i sugestije stručnog tima Udruženja Generacija nama odgajateljima značajno pomažu u neposrednom radu sa djecom, te doprinose kvalitetnijem unapređenju i očuvanju
zdravlja djece“, istakla je Ferizović.

Kazala je kako projekat jasno pokazuje da je društvena zajednica prepoznala važnost i značaj ulaganja u najmlađu populaciju (djecu), te se nada da će ovakvi projekti i ubuduće imati na podršku i razumjevanje.

„Još jednom od srca se zahvaljujemo svima koji su kroz ovaj projekat obogatili i uljepšali naš boravak u vrtiću“, kazala je Ferizović.

Projekat “Živjeti zdravo” implementira se u sklopu programa “Regionalni program lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu – ReLOaD”, kojeg finansira EU, a u šest zemalja regiona implementira UNDP.

Stari Grad je među 21 općinom u BiH, u kojoj će u trogodišnjem periodu, a na osnovu uspješno odobrene aplikacije koju je pripremio Sektor za lokalni razvoj, biti implementiran ReLOaD program.