Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Uber u Hrvatskoj na udaru inspekcije

02

Sinoć je u Radničkoj ulici u Zagrebu došlo do spontanog okupljanja 50-ak vozača Ubera, koji su došli iskazati podršku i solidarnost kolegama.

Razlog okupljanja je pojačani pritisak prometne inspekcije, koja je proteklih dana počela intenzivnije zaustavljati vozače Ubera u Hrvatskoj te im skidati tablice.

“Ovo što se radi je čisto represivno djelovanje protiv nas. Radna grupa je osnovana, još uvijek se radi na cijeloj priči u institucijama, i umjesto da oni nas puste da radimo svoj posao, oni nastupaju represivno prema nama. Skinuli su tablice dvadesetorici vozača već”, istakao je jedan Uberov vozač koji je sinoć iskazao solidarnost kolegama.

“Kad smo saznali da su jednog kolegu zaustavili kod Green Golda, odlučili smo pokazati da smo zajedno u tome. To što oni rade je udar na nas. Na kraju smo se mi isključili iz mreže, jer nema smisla. Puno nas neće ići ni raditi više, kazne su po 50.000 kuna. Uber nas podržava i pravnu podršku nam nudi, ali normalno da postoji strah među nama, velike su to kazne. Neki od nas imaju žene i djecu, kako da takvu kaznu platim? Jedino da bubrege prodam”, kaže ovaj vozač.

Uber  je u protekle tri sedmice zaprimio više od 40 prijava nasilja i agresije prema partnerima-vozačima. Radi se o povećanju napada od preko 70 posto na partnere-vozače u odnosu na zadnju polovicu prošle godine. Često se radi o verbalnom zlostavljanju, uništavanju imovine i prijetnjama prema njima od strane taksista širom grada Zagreba.