BIRN

Udruženje antifašista tvrdi da nema pomaka u istrazi o uništenju Partizanskog groblja u Mostaru

partizansko groblje mostar -pixsell

Iz Tužilaštva Hercegovačko-neretvanskog kantona kažu kako su odmah po saznanju za navedeni događaj formirali predmet

Udruženje antifašista tvrdi da nema pomaka u istrazi o uništenju Partizanskog groblja, a Tužilaštvo da se poduzimaju sve mjere

Dva mjeseca nakon što je na Partizanskom groblju u Mostaru oštećeno preko 700 spomen ploča, Udruženje antifašista i boraca Narodno-oslobodilačkog rata poziva policiju i tužilaštvo u Hercegovačko-neretvanskom kantonu da se oglase i iznesu informacije o istrazi.

Predsjednik Udruženja antifašista i boraca Narodno-oslobodilačkog rata Mostar (UABNOR Mostar) Sead Đulić je u razgovoru za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) kazao kako nema pomaka u potrazi za počiniteljima posljednjeg vandalizovanja Partizanskog groblja.

“Jučer se navršilo dva mjeseca od zadnjeg, veoma ozbiljnog devastiranja partizanskog spomen-groblja. Istraga je još uvijek u toku, kako policija kaže. Tužilaštvo je formiralo predmet, ali nema nikakvih pomaka ni informacija, ništa se ne dešava i mi time nismo zadovoljni“, rekao je Đulić.

Smatra kako nije moguće da se ništa ne zna, pogotovo, kako kaže, imajući u vidu 30 godina kontinuiranog atakovanja i uništavanja Patizanskog groblja.

“Prošli put je ministar MUP-a u našem kantonu rekao da oni ‘svaki put otkriju počinitelje, proslijede dalje i da tu zapne’. Čovjek je, ako je rekao istinu, direktno prozvao Tužilaštvo, ali i jedni i drugi šute. Tužilaštvo je dalo nalog da se uključi Federalna policija i tu sve staje. Šutnja nam liči na ‘vrijeme će učiniti svoje i doći će do zaborava’, zato podsjećamo, inzistiramo i tražimo da se oglase i kažu dokle su došli“, ispričao je Đulić za BIRN BiH.

Za BIRN BiH iz Tužilaštva Hercegovačko-neretvanskog kantona kažu kako su odmah po saznanju za navedeni događaj formirali predmet i naložili istražiteljima Policijske uprave Mostar hitno poduzimanje svih neophodnih mjera i radnji u cilju otkrivanja počinitelja ovog kaznenog djela. Tužilaštvo je, kako se navodi, zaprimilo izvještaj policije protiv nepoznatog počinitelja ili počinilaca, te je donesena naredba o pokretanju istrage.

„Nadalje, Županijsko tužiteljstvo je zatražilo da se Federalna uprava policije (FUP) uključi u rad na slučaju, te je, također, od Obavještajno-sigurnosne agencije BiH zatražilo sve informacije kojima eventualno raspolaže, a vezano za navedeni slučaj“, rekli su iz Tužilaštva dodajući u odgovoru kako u saradnji sa policijom nastavljaju sa poduzimanjem istražnih radnji u ovom predmetu u cilju otkrivanja počinitelja i utvrđivanja svih činjenica i okolnosti pod kojima je počinjeno ovo kazneno djelo.

U MUP-u HNK do objave ovog teksta nisu bili u mogućnosti govoriti za BIRN BiH.

Đulić je podsjetio da je Federalna vlada odobrila 200.000 konvertibilnih maraka (KM) za obnovu groblja, ali tvrdi da to nije dovoljno i da se, prije svega, treba osigurati 24-satna fizička zaštita spomenika, pa tek onda krenuti u fazno obnavljanje.

BIRN BiH je i ranije pisao o vandalizovanju ovog spomen-kompleksa, kada su bili iscrtani grafiti s fašističkim obilježjima. Gradska uprava je u januaru ove godine reagovala i prefarbala grafite s fašističkim znakovljem, što je Đulić pozdravio, ali i kritikovao, ukazujući na to da je oštećeni kamen trebao biti opran, a ne prefarban.

Partizansko groblje je proglašeno nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine.