Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Uskoro javni poziv za subvencioniranje projekata u ZDK

Zenica pred utakmicu reprezentacija BiH i Andore: Na Bilino Polj

Kantonalno ministarstvo za privredu ZDK-a usvojilo je uputstva o postupcima i kriterijima za odobravanje, dodjelu i refundiranje finansijskih sredstava – poticaja, namijenjenih subvencioniranju projekata.

Ministarstvo je, na osnovu ranije usvojenog Programa utroška budžetskih sredstava za 2016. godinu i Programa utroška sredstava od koncesija za 2016. godinu, predložilo uputstva za provođenje postupaka sa kriterijima kod realizacije projekata.

Poticaji će se dodjeljivati za izgradnju i obnovu javne turističke infrastrukture, projektovanje, utopljavanje i certifikaciju energetske efikasnosti javnih građevinskih objekata, škola, projektima komora i udruženja iz područja privrede, izgradnju proizvodnih objekata, za realizaciju patenata inovatora, organizaciju poslovnih zona, investicije kod obrta i zaštite tradicionalnih i starih zanata, pokretanje poslovnih ideja i registracija privrednih subjekata, uvođenje i certifikacija sistema za upravljanje kvalitetom po međunarodnim standardima i marketinške troškovekod proizvoda nagrađenih na sajamskim manifestacijama, te jačanje konkurentnosti izvoznika.

U uputstvima su precizno definirani sadržaji potrebnih aplikacija koje će potencijalni korisnici trebati dostaviti, kriteriji, kao i iznosi finansijskih sredstava koja će se refundirati kod uredno dostavljenih zahtjeva. Usvajanje postupaka i kriterija su nužna akivnost kako bi se mogli objaviti javni pozivi za svaki poticaj pojedinačno, a što se očekuje u narednih nekoliko dana.