Vijeće Evrope osudilo teroristički napad u Istanbulu

istanbul34343

Vijeće Evrope osudilo je večerašnji teroristički napad automobilom bombom u istanbulskoj četvrti Besiktas, u blizini stadiona Vodafone Arena, u kojem je, prema posljednjim zvaničnim informacijama, ranjeno najmanje 20 osoba, javlja Anadolu Agency (AA).

Glasnogovornik generalnog sekretara Vijeća Evrope Danile Holtgen poručio je kako vijeće, zajedno sa svim evropskim vladama, osuđuje teroristički napad u Istanbulu.

Istakao je kako se sve evropske vlade u ovom trenutku solidarišu sa Reublikom Turskom.

Meta napada koji je izveden u 22.30 sati po lokalnom vremenu bio je policijski autobus, u kojem su se nalazili pripadnici specijalne jedinice policije koji su radili na obezbjeđenju večerašnje utakmice turske Super toto lige između Besiktasa i Bursaspora.

Do napada na policajce došlo je nakon završetka fudbalske utakmice. Na mjestu napada je i šef istanbulske policije Mustafa Caliskan, a ranjeni su zbrinuti u obližnjim bolnicama. Snažna eksplozija se čula iz više istanbulskih četvrti.

Ministar unutrašnjih poslova Turske Suleyman Soylu potvrdio je večeras da je u terorističkom napadu, u dvije eksplozije u Istanbulu ranjeno najmanje 20 osoba. Dvije odvojene eksplozije odjeknule su u blizini stadiona Nogometnog kluba Besiktas, Vodafone Arene.

Soylu je izjavio je kako se razmatra mogućnost da je u jednoj od dvije eksplozije učestvovao bombaš samoubica. Mjesto napada obišao je i zamjenik premijera Turske Numan Kurtulmus, uz ministra unutrašnjih poslova Suleymana Soylua.

Inače, Vodafone Arena nalazi se u blizini istanbulskog trga Taksim.