Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Sjednica

Vlada FBiH nije prihvatila Novalićevu odluku o Lukačevom imenovanju

novalic

Premijer Fadil Novalić je 24. oktobra donio rješenje o imenovanju Lukača na čelo FUP-a mimo ostalih članova Vlade FBiH

Vlada FBiH na današnjoj sjednici većinom glasova nije prihvatila informaciju Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova odnosno ministra Aljoše Čampare koja sadrži hronologiju postupanja nadležnih organa vezano za status direktora Federalne uprave policije Dragana Lukača.

Kako je pojašnjeno iz Vlade FBiH, hronologija sadrži činjenice od započinjanja postupka izbora i imenovanja direktora Federalne uprave policije na 26. sjednici održanoj 27. 8. 2014. godine, preko pravomoćne Presude Općinskog suda u Sarajevu, broj: 65-0 P 487414 17 Rs 2 od 04. 01. 2017. godine, Zaključka Vlade Federacije BiH sa 155. sjednice održane 6. 9. 2018. godine, vezano za akt Nezavisnog odbora, i konačno do posljednjeg  Rješenja premijera Federacije BiH o imenovanju direktora Federalne uprave policije, broj: 01- 11-467-5/17 od 24. 10. 2018. godine.

Vlada FBiH na sjednici održanoj 6. septembra upoznata je sa aktom Nezavisnog odbora od 3.8.2018. godine koji je utvrdio da je direktor Federalne uprave policije Dragan Lukač zaključno sa 31.12.2017. godine imao više od 44 godine staža, a da je sa 40 već izgubio status policijskog službenika.

Premijer Fadil Novalić ipak je 24. oktobra donio rješenje o imenovanju Lukača na čelo FUP-a mimo ostalih članova Vlade FBiH.

Ministrica okoliša i turizma Edita Đapo početkom ove godine je podnijela krivičnu prijavu protiv Čampare i Novalića jer su, kako je navela, cijelu godinu krili presudu Općinskog suda u Sarajevu onemogućavajući Vladu da eventualno uloži žalbu.

Lukač je u više navrata najavljivao povlačenje s čela FUP-a ali do danas to nije učinio. Polovinom decembra raspisan je konkurs za direktora Federalne uprave policije. Do danas nije imenovan ni zamjenik direktora iako je listu kandidata Nezavisni odbor krajem oktobra dostavio ministru Čampari.

Dnevni avaz je krajem avgusta objavio da je Tužilaštvo Kantona Sarajevo zvanično formiralo predmet protiv Dragana Lukača, direktora Federalne uprave policije, a postupak se odnosi na kršenje Zakona o policijskim službenicima FBiH i uvjete prema kojima je još 2014. morao biti penzionisan.