Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Vlada Srbije kupuje obveznice Republike Srpske u vrijednosti 30 miliona eura?

vucic dodik

Čekajući novac od MMF-a, budžeti u Bosni i Hercegovini prolaze veliku krizu. U Republici Srpskoj vlastima je potreban novac što prije. I bez MMF-a, kako saznaje N1, Vlada ovog entiteta očekuje pomoć – i to od Srbije. Vlada u Beogradu, kako saznajemo, sprema se na kupovinu obveznica Republike Srpske.

Ovih dana Vlada Srbije najvjerovatnije će kupiti emisiju obveznica Republike Srpske i tako priskočiti u pomoć vladi u Banjaluci u jeku budžetskih poteškoća. Kako je za N1 rekao visokopozicionirani izvor, Vlada u Beogradu je spremna da kupi obveznice u vrijednosti 30 miliona eura. Ova se vijest pojavila netom nakon iznenadnog susreta Milorada Dodika i Aleksandra Vučića kod Banjaluke prošle sedmice. Kako saznajemo, o namjeri Vučića, tokom posljednjeg susreta za vikend, Dodik je obavijestio Mladena Ivanića, otkrio nam je učesnik sastanka. Ivanić to javno nije potvrdio, ali je pomenuo i tu mogućnost.

“Mislim da imate priliku da čujete ovih dana da će čak i Srbija da kupuje obveznice RS i da će se pare tražiti putem Klirinškog duga. Vidljivo je da novca nema”, kazao je Mladen Ivanić.

“Drugo pitanje su odnosi sa Vladom Srbije koje ćemo riješiti i naravno pregovori u MMF-u trebaju da u potpunosti stabilizuju račun budžeta”, komentar je Milorada Dodika.

Vlada Srbije zasad šuti kada je riječ o skoroj kupovini obveznica. Međutim, i sam Vučič je nedavno izjavio da je Vlada Srbije spremna da finansijski pomogne Republici Srpskoj u slučaju nepremostive krize. Mnogo toga nagovještava da je to ovaj trenutak, jer nikada do sada nisu ovolike kasnile isplate penzija, poljoprivredne subvencije i borački dodatak.

Ovogodišnjim budžetom Republika Srpska je planirala da se kratkoročno zaduži u šta spada i emitovanje obveznica sa skoro 100 miliona maraka. Upućeni kažu da ni komercijalne banke, uključujući i one bliske aktuelnoj vlasti, više nisu zainteresovane za republičke obveznice. Stoga i ekonomisti na odriješenu kesu iz Beograda gledaju kao slamku spasa.

“Da li će ovaj konkretan potez imati benefite, to je da vidimo. Ja sam za to da se točak okreće, a vidjećemo da li će ovo doprinijeti nekom boljitku”, izjavio je ekonomista Aleksandar Ljuboja.

Vlast Republike Srpske posljednjih sedmica priznaje da postoje određeni problemi sa finansiranjem budžeta, ali da se traže rješenja putem MMF-a, Klirinškog duga i pregovorima sa Vladom Srbije. Pomoć Vlade u Beogradu nije čudo, nakon niza susreta Dodika i Vučića, te obostranog podržavanja u izbornoj godini.

Budžet Republike Srpske ove godine je projiciran na više od tri milijarde maraka, što je najveći budžet u historiji ovog entiteta. Od toga je planirano da se iz kredita finansira oko 560 miliona, a istovremeno će vlast u Banjaluci morati da vrati 660 miliona maraka ranije uzetih kredita.