Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

na šta se poziva novalićeva odbrana

Za Sebiju Izetbegović i respiratori opasni po život služili svrsi!

Sarajevo: Nastavlja se suđenje u aferi “Respiratori”
24.03.2021., Sarajevo, Bosna i Hercegovina - Osumnjiceni u aferi "Respiratori" te svjedokinja Sebija Izetbegovic stigli su danas u Sud Bosne i Hercegovine gdje se nastavlja sudjenje u aferi "Respiratori". Sebija IzetbegovicrPhoto: Armin Durgut/PIXSELL

Upravo se ovi respiratori dovode u vezu sa smrću velikog broja pacijenata oboljelih od koronavirusa, a postoji sumnja da je na njihovom korištenju insistirala upravo direktorica Izetbegović i to kako bi relativizirala sudski proces koji se u Sudu BiH vodi zbog nabavke ovih respiratora

Iz iskaza Sebije Izetbegović proizilazi da su respiratori služili svrsi, reći će na posljednjem ročištu u aferi „Respiratori“ Vasvija Vidović, advokatica optuženog premijera Federacije BiH Fadila Novalića pojašnjavajući zbog čega se protivi izvođenjem dodatnih dokaza koje su predložili tužioci. Ovim je podsjetila na saslušanje direktorice KCUS-a iz marta 2021. kada je kazala da se sporni kineski respiratori ACM812 A koriste na KCUS-u za invazivne i neinvazivne pacijente.

To i jeste ono što je sporno – upravo se ovi respiratori dovode u vezu sa smrću velikog broja pacijenata oboljelih od koronavirusa, a postoji sumnja da je na njihovom korištenju insistirala upravo direktorica Izetbegović i to kako bi relativizirala sudski proces koji se u Sudu BiH vodi zbog nabavke ovih respiratora, piše Žurnal.

A da je Izetbegović itekako bila šokirana kada je čula koji su respiratori stigli u Sarajevo svjedoči poruka koju je sekretarka Vlade FBiH Edita Kalajdžić poslala tadašnjem direktoru Ureda premijera Hasanu Ganibegoviću: „Seb. zove, loši respiratori“. No, to je očito nije spriječilo da nekoliko mjeseci nakon naredi da se respiratori raspakuju i instaliraju u Privremeni respiratorni centar iako nisu imali upotrebnu dozvolu.

Sve ostale bolnice u Federacije BiH odbile su koristiti ove respiratore.

U Sudu BiH je sudski proces zbog nabavke ovih respiratora u završnoj fazi, ali Tužilaštvo BiH vodi i još neke odvojene istrage koje se dovode u vezu sa tim predmetom. Najmanje tri predmeta, vezano za sporne ACM 812A, evidentirana su i u Tužilaštvu KS.

U sarajevskom Kantonalnom tužilaštvu formiran je predmet po prijavi advokata porodica Palić i Hota protiv KCUS-a i direktorice Izetbegović zbog počinjene grupe greške i nesavjesnog liječenja. Sead Palić je preminuo 23. marta, a Atif Hota 4. marta 2021. u respiratornom centru. Slične prijave podnijelo je još nekoliko porodica pacijenata koji su, također, preminuli na KCUS-u u vrijeme pandemije.

Osim toga, formiran je i predmet na osnovu pisma 13 anesteziologa u kojem upozoravaju da ACM812 A ne posjeduju neophodne postavke koje se preporučuju za mehaničku ventilaciju COVID-19 pacijenata.

„Šansa da pacijent priključen na malina respirator preživi su nikakve“, pisalo je u pismu grupe anesteziologa sa KCUS-a.

No, formirani predmeti ne znače i otvaranje istrage, već da se još uvijek samo provjeravaju navodi iz prijava. Tužilačka odluka o istrazi bit će donesena naknadno. Iz Tužilaštva KS kažu da u pogledu pisma anesteziologa provode radnje dokazivanja u skladu sa ZKP FBiH koje se odnose na otvaranje obimne dokumentacije koja je izuzeta po naredbama nadležnog suda, kao i druge provjere posredstvom nadležnih insitutucija.

„U predmetima po prijavama porodica preminulih lica izdate su naredbe za kompleksna medicinska vještačenja koja su u toku. Detaljnije izvještavanje javnosti u ovoj fazi postupka nije moguće zbog zaštite interesa samog postupka“, odgovorili su iz Tužilaštva KS na naš upit.

Oni upućeniji tvrde da su ovi predmeti davno mogli biti rasvijetljeni da se na vrijeme reagovalo i da su prostorije KCUS-a odmah pretresene.

Ono što je do danas sasvim jasno jeste da je respiratore ACM812 A nabavila firma koja se bavi prodajom malina, ali ne i medicinskim sredstvima, mimo Zakona o javnim nabavkama. Vlasnik Srebrene maline Fikret Hodžić tek je od posrednika u nabavci Kristiana Marića, kako je i sam izjavio tokom istrage, saznao šta su invazivni i neinvazivni respiratori. Stručne osobe u tom pogledu nisu kontaktirane. Imamo priznanje direktorice Izetbegović da su oni korišteni na KCUS-u, ali i izjave nekoliko stručnjaka saslušanih pred Sudom BiH da ovi respiratori nisu namijenjeni za intenzivnu njegu.

Nakon svega, mjesecima ili več godinama treba čekati da se otvore dokazi i obave sva potrebna vještačenja kako bi uopšte bila donesena tužilačka odluka o pokretanju ili nepokretanju istrage?

Da li se možda čeka ishod sudskog procesa koji se vodi pred Sudom BiH? O traljavo urađenoj istrazi i u tom predmet Žurnal je već pisao, a da ne spominjemo da su se tužitelji tek sad sjetili, kada je ovo suđenje pri kraju, da saslušaju direktora kompanije Verlab Almira Badnjevića i još neke svjedoke koji su im, kako to i sama odbrana tvrdi, bili dostupni cijelo vrijeme.

Verlab je radio verifikaciju respiratora, a Badnjević je nekoliko puta u javnost isticao da su ovi uređaji sigurni za korištenje za ono za šta su verifikovani i šta je proizvođač propisao.

„U onom pismu se navodi da aparat nema PEEP, da nema HIFH FLOW funkciju, naravno da nema, to su transportni respiratori“, govorio je Badnjević za medije još u aprilu 2021., a tužitelji bi tek sad da ga saslušavaju u procesu koji je u završnoj fazi.