Sjajno odrađen posao

Zahvaljujući BIRN-u građani BiH su danas mogli pratiti suđenje Karadžiću

gettyimages-517209598

Upravo zahvaljujući BIRN-u građani Bosne i Hercegovine i danas su mogli pratiti razvoj situacije na suđenju ratnom zločincu Radovanu Karadžiću

Balkanska istraživačka mreža u Bosni i Hercegovini (BIRN BiH) je medijska nevladina organizacija specijalizirana za praćenje i izvještavanje o suđenjima za ratne zločine.

Upravo zahvaljujući BIRN-u građani Bosne i Hercegovine i danas su mogli pratiti razvoj situacije na suđenju ratnom zločincu Radovanu Karadžiću.

Ekipa ove medijske organizacije još jednom je pokazala izniman profesionalizam, te pokazala kako ozbiljno novinarstvo itekako živi u Bosni i Hercegovini.

Iako je veliki broj medija imao svoje ljude na licu mjesta, ipak ih je većina citirala u ključnim momentima suđenja.

Novinar BIRN-a Denis Džidić iz Haga je poslao poruku svima koji su danas pratili njihov rad, te sumirao dan koji je iza nas.

Denis Džidić je od avgusta 2008. dio ove organizacije, a trenutno je glavni urednik ogranka Detektor.ba koji se bavi istraživanjem korupcije i kriminala, a uporedo radi i za BIRN.

Prije BIRN-a, Džidić je radio kao novinar na Institutu za izvještavanje o ratu i miru, odnosno u magazinu za mlade Rez, gdje je pisao o ratnim zločinima, te suočavanju mladih sa istim.

Novinarstvom se bavi od 2006. godine, a diplomirao je žurnalistiku na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu.