Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ustavni sud presjekao

Zakon nije neustavan: BiH tek od 2028. zabranjuje uzgoj životinja radi krzna

zivotinje-krzno

Umjesto da stupi na snagu 2018., to će se desiti tek 2028. godine. Uzalud protesti brojnih aktivista

Zakona o izmjeni i dopuni Zakona o zaštiti i dobrobiti životinja kojim je zabrana uzgoja životinja s ciljem proizvodnje krzna prolongira sa 2018. na 2028. godinu nije neustavan, odlučio je prije nekoliko dana Ustavni sud BiH, saznaje Fokus.ba.

Piše: A. DUČIĆ

Naime, 11 članova Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine podnijelo je 26. februara 2020. godine zahtjev za ocjenu ustavnosti smatrajući da zakon koji je stupio na snagu 6. februara 2018. a kojim je prolongirana zabrana uzgoja životinja radi proizvodnje krzna do 2028. bio suprotan načelu nezakonitosti jer je prethodnim zakonom zabrana već bila nastupila 1. januara 2018. godine. Tako je ova zabrana djelovala samo u period od 37 dana.

Podnositelji zahtjeva smatraju da osporeni omogućava opću pravnu nesigurnost i nestabilnost, a koja podržava već prethodnu pravnu nesigurnost zbog neadekvatne primjene istog zakona, zbog činjenice da ni na jednom nivou BiH nije sačinjen registar uzgajivača krznašica.

Za Ustavni sud je, pak, nesumnjivo da ovakav način regulisanja jednog od pitanja iz domena zaštite i dobrobiti životinja, spada u domen diskrecionog prava i obaveza zakonodavca, dodijeljenog Ustavom Bosne i Hercegovine.

S druge strane, Ustavni sud smatra da je odredba člana 2. osporenog zakona u dovoljnoj mjeri predvidiva i precizna, jer je stupanje na snagu jedne od zakonskih posljedica uspostavljene Zakonom o zaštiti i dobrobiti životinja iz 2009. godine, prolongirano za tačno određeni vremenski period (umjesto 2018. godine, zabrana će stupiti na snagu 2028. godine).

-Stoga se ne može zaključiti da je odredba člana 2. osporenog zakona neprecizna, nejasna niti da stvara mogućnost njenog različitog tumačenja i primjene, a što bi u suprotnom moglo dovesti u pitanje princip vladavine prava iz člana I/2 Ustava Bosne i Hercegovine – navodi se u presudi Ustavnog suda BiH.

Podsjetimo, aktivisti grupe “Koalicija bez krzna” upravo zbog ovog zakon u više navrata su protestovali ispred zgrade Institucija BiH u Sarajevu.

Aktivisti okupljeni iz cijele BiH smatrali su da se radi o sramoćenju države budući da su institucije već davno donijele zabrane putem ovog zakona.

-Sada mi trebamo biti pametniji od jedne Velike Britanije ili Holandije koje su zabranile tu aktivnost, a tamo je ta industrija bila jedna od vodećih – poručili su tada aktivisti s protesta u Sarajevu.