Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Zalaskom Sunca, danas je nastupila nova 1437. hidžretska godina

aa_picture_20151013_6515506_web

Zalaskom sunca, danas poslije akšam-namaza nastupila je nova 1437. hidžretska godina, javlja Anadolu Agency (AA).

Večeras su, uz prigodan program, predavanja, te učenjem Kur’ana, dova i ilahija, muslimani dočekali novu 1435. hidžretsku godinu u Kuvajtskoj džamiji u Sarajevu.

Hor Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo učio je ilahije, a džamija je bila ispunjena vjernicima, koji su sjedili čak i u hodnicima i na stepenicama džamije.

Nakon svečanog obilježavanja, vjernici svih uzrasta okupili su se u haremu džamije, kako bi prisustvovali vatrometu, koji je upriličen povodom nove hidžretske godine.

Obilježavanje nove hidžretske godine u BiH čuva svoju tradicionalnu dimenziju, kroz organizaciju brojnih svečanosti i akademija.

Tim povodom u Gazi Husrev-begovoj džamiji sutra će se održat centralna svečanost nakon podne-namaza. Program će izvesti hor Gazi Husrev-begove medrese, a prigodno predavanje će održati prof. Mustafa ef. Spahić. Centraloj svečanosti će prisustvovati i vrhovni poglavar Islamske zajednice u BiH reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović.

“Muslimani širom svijeta danas su suočeni s hidžrom iz koje trebaju izvući poruku, a to je da se ne prestaju boriti za svoju slobodu”, kazao je danas Kavazović povodom nastupajuće nove 1437. hidžretske godine.

“Danas, nažalost, vidimo da ponovo muslimani čine hidžru. Milioni ljudi su raseljeni tako da ta hidžra muslimanima treba dati dodatnu snagu da se ne trebaju prestati boriti za svoju slobodu i ne trebaju prestati imati aktivan odnos prema zulumu. Hidžra jeste na neki način suprotstavljanje zulumu i mi se nadamo da će muslimani u svijetu uvijek iz poruka hidžre izvlačiti onu osnovu poruku, a to je da se moramo boriti da sačuvamo živote, imovinu i čast ljudi. Bosanski muslimani žive u slobodi, ali nju moramo čuvati”, rekao je Kavazović.

Hidžretska godina traje oko 354 dana, a sastoji se od 12 mjeseci. Jedanaest dana je kraća nego u sunčevom kalendaru. To čini da se datum hidžretske nove godine razlikuje svake godine. Hidžretska nova godina se računa od hidžre, preseljenja vjerovjesnika Muhammeda i prvih muslimana iz Mekke u Medinu, što se dogodilo 622. godine po gregorijanskom kalendaru.