Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Zvanično završena zimska sezona, bh. planine posjetilo 250.000 skijaša

bjelasnica18

Zvanično je završena zimska sezona na olimpijskim planinama Bjelašnici i Igmanu koje je proteklih mjeseci posjetilo oko 250.000 skijaša iz BiH tako i drugih zemalja, javlja Anadolu Agency (AA).

Suad Jusić iz Kantonalnog javnog preduzeća ZOI ‘84 podsjetio je da su proteklu zimsku turističku sezonu, zahvaljujući najmodernijem sistemu vještačkog osnježavanja, uspjeli otvoriti 17. decembra iako su u tom momentu bile oskudne količine prirodnog snijega.

“Itekako smo zadovoljni tokom ski-sezone. Nakon zatvaranja zimske sezone počinje građevinska sezona na postavci šesterosjedne žičare odnosno skidanju trosjedne i postavci šesterosjedne. To je dio projekta koji obuhvata modernizaciju kapaciteta vertikalnog transporta, sistema vještačkog osnježavanja i proširenja kapaciteta ski staza koje su u nekom trećem redu prioriteta”, istakao je Jusić.

Naglasio je da ZOI'84 trenutno posjeduje prilično velik kapacitet ski-staza.

“Ono što je u ovom momentu najbitnije jeste postavka šesterosjedne žičare. Taj projekat će biti završen do kraja augusta što govori da ćemo u narednoj ski-sezoni uživati kako u šesterosjednoj tako i četverosjednoj žičari. Tako ćemo ubrzati transport skijaša od polazne do izlazne stanice”, pojasnio je Jusić.

Ovaj projekat je dio dugoročnog plana, jer Bjelašnica i Igman mogu biti jedna od najboljih, ne samo zimskih nego i ljetnih turističkih destinacija.

“ZOI'84 će se nakon ovog projekta okrenuti i poboljšanju ljetnog turizma što samo po sebi govori da će u narednim godinama Bjelašnica zasijati nekim modernijim, savremenijim i boljim ruhom što će pružiti zadovoljstvo, ne samo ljubiteljima alpskog skijanja nego i najmlađim starosnim kategorijama omogućiti adekvatne sadržaje. To će biti razlog da sve više građana Sarajeva, ali i ostalih gradova u zimskom i ljetnom periodu provodi sve više vremena na planinama”, ispričao je Jusić.

Najviše posjeta na olimpijskim planinama zabilježeno je u januaru, a više od 20 puta je organizovano skijanje noću.

“Veliki broj skijaša je bio kako u januaru tako i februaru, pogotovo u januaru kada je kako na Bjelašnici tako i Igmanu svakodnevno bilo po nekoliko stotina, možda hiljadu mališana koji su učili prve skijaške korake. Itekako smo zadovoljni posjetom. Nije najbolja, ali je sigurno jedna od boljih sezona u posljednjih nekoliko godina. Više od 250.000 skijaša je uživalo u dosadašnjem toku sezone. Najveći broj posjetitelja je bio iz Hrvatske i Srbije, Slovenije… Nadam se da će već u narednoj turističkoj ski-sezoni biti mnogo veći broj posjetitelja kako iz Austrije tako i Njemačke”, kazao je Jusić i dodao:

“Međutim, interesne grupe bi nam trebale biti iz okolnih evropskih zemalja, jer novi sadržaji i moderni kapaciteti će biti razlog za posjetu mnogo većeg broja ljubitelja alpskog skijanja kako iz susjednih tako i drugih evropskih zemlja.”

Na Bjelašnici u narednom periodu ostaje u funkciji trosjedna žičara za panoramsko razgledanje, sve do početka radova i postavljanja novog vertikalnog transporta.

Na Malom polju, na Igmanu, bit će u funkciji dvosjedna žičara za panoramsko razgledanje.