Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

BiH će učestvovati u programu “Evropa za građane”

lidija topic

Šefica Misije BiH pri EU Lidija Topić potvrdila je učešće BiH u programu Unije “Evropa za građane 2014-2020”.

Topić je u ime BiH potpisala učestvovanje u ovom programu, čiji je cilj da doprinese upoznavanju EU, njene istorije i raznolikosti, promoviše mir, status građanina Evrope, evropskih vrijednosti i dobrobit svih njenih stanovnika, a posebno da produbi razumijevanje i znanja o evropskim politikama.

Program predviđa rad o temi “Evropsko sjećanje – EU kao mirovni projekat” u tri domena.

Ti domeni si bratimljenje evropskih gradova s ciljem organizovanja debata povezanih sa evropskim politikama, stvaranje “mreže evropskih gradova”, što podstiče dugoročnu saradnju gradova s ciljem zajedničkog prevazilaženja izazova, te “projekti civilnog društva” u kojima bi građani direktno učestvuju u razradi politika EU.

Prioritetni cilj narednog perioda rada u ovom programu je organizovanje debate sa temama u vezi sa budućnosti EU, saopšteno je iz Ministarstva inostranih poslova BiH.

BiH je već uspješno učestvovala u ovom programu u periodu 2007-2013. Nosilac saradnje u BiH je Ministarstvo pravde BiH.

U saopštenju se navodi da će učestvovanje BiH u programu “Evropa za građane” dati snažnu simboličku, praktičnu i operativnu podršku procesu integracija BiH u EU – što je jedan od temeljnih ciljeva spoljne politike BiH.

U ime Evropske komisije Sporazum je potpisao generalni direktor Generalnog direktorata za migracije i unutrašnje poslove Matijas Rute.