Zašto je gorivo u RS-u jeftinije u odnosu na Federaciju BiH?

gorivo

Tokom mjeseca novembra cijene goriva na pojedinim benzinskim pumpama u Republici Srpskoj (RS) u velikoj mjeri su oscilirale. Gorivo u ovom entitetu ponkad je jeftinije i do 30 feninga u odnosu na cijene u Federaciji BiH (FBiH).

U razgovoru za Fokus.ba sekretar Grupacije za promet naftom i naftnim derivatima u Privrednoj komori RS-a Zoran Berak objašnjava zašto su takve oscilacije cijena moguće na geografski gledano relativno malom prostoru države BiH.

“Na cijenu goriva na benzinskim pumpama utiče više različitih faktora, kao što su nabavna cijena po kojoj distributeri nafte i naftnih derivata nabavljaju proizvode od rafinerija i kurs dolara, ali i cijena distribucije tih proizvoda”, rekao je Berak za Fokus.ba.

On dodaje da je jedan od osnovnih razloga nižih cijena u RS-u činjenica da distributeri u RS-u redovno prate kretanje cijena sirove nafte na svjetskom tržištu i kurs dolara, te shodno tome i formiraju cijene nafte i naftnih derivata na benzinskim pumpama u RS-u.

Na pitanje da li trenutno postoji procjena koliko će iznositi cijena goriva ukoliko budu usvojene nove akcize u BiH, Berak odgovara da će to zavisiti od konačne odluke na političkom nivou.

“Vijeće ministara BiH je predložio da akcize za izgradnju autoputeva budu povećane za 10 feninga po litru (ukupno je planirano da iznose 20 feninga po litru), a akcize za izgradnju magistralnih i regionalnih puteva povećane za 5 feninga po litru i iznosile bi 20 feninga po litru. Nije poznato da li će predloženo povećanje biti zatraženo opet u istom iznosu”, istakao je Berak.

Podsjećamo, u proteklom periodu Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH nije postigao dogovor o povećanju akciza na gorivo, zbog čega je ugrožena tranša kredita s MMF-om.

Primjedbe na način raspodjele ovih prihoda stigle su iz FBiH, čiji su predstavnici zahtijevali da se prihodi dijele saglasno raspodjeli ukupnih prihoda, a ne kako je definirano postojećim pravilnikom. uz obrazloženje da FBiH puno više uplaćuje po osnovu goriva.