Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Pogled iz susjedstva: Kad će BiH konačno osvojiti olimpijsku medalju?

amel_tuka

Bosna i Hercegovina na Olimpijskim igrama u Riju blizu da ostane jedina zemlja bivše Jugoslavije bez olimpijske medalje u svojoj istoriji. Hrvatska, Slovenija i Srbija ih imaju pregršt, Crna Gora, Makedonija, a sada i Kosovo po jednu.

U Riju se mnogo očekivalo od trkača Amela Tuke, bronzanog s atletskog SP-a u Pekingu na 800 metara, ali Kakanjac nije uspio ući ni u finale. BiH su do kraja Igara ostali tek nastupi bacača kugle Alića, Pezera i Mešića (danas od 15 sati), no za njih bi bio veliki uspjeh i sam plasman u finale, a kamoli medalja, pa je sasvim realno prognozirati Olimpijadu bez BH medalja i ovaj put.

U čemu je problem? Iako je poznata po proizvodnji kvalitetnih sportista, najveći problem za susjednu nam je državu je taj što hrvatski i srpski sportisti iz BiH najčešće biraju državu za koju nastupaju prema svojoj nacionalnosti, a ne mjestu rođenja. To je gubitak koji se pokazuje nenadoknadiv na olimpijskim smotrama, jer oni koji ostaju nikako da naprave nešto veliko.

Bosnu i Hercegovinu posebno treba brinuti broj sportista koji ju predstavljaju na Igrama. Ima ih tek 11 u Riju. Na prethodnim Igrama u Londonu bilo ih je još manje, samo šest, a u Pekingu samo pet.

Ako to usporedimo sa Slovenijom koja ima gotovo duplo manje stanovnika, a na svaku olimpijsku smotru dolazi sa šezdesetak sportaša, onda je jasno da nešto u BH sportu ne štima, a nedostatak ulaganja i sistemskog rada čini u ovom trenutku nepremostiv problem.

Prije ili kasnije pojavit će se BH sportista ili sportašica koji će se konačno popeti na pobjedničko postolje na Olimpijskim igrama. Nakon toga stvari bi se ipak mogle pokrenuti, a medalje zaredati…