Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Vikić i ostali: Čuo da je zarobljenike ubio Miro Žmiro

vikic pusina sud (2)

Čuo sam da je izvjesni Miro Žmiro ubio osam pripadnika Jugoslovenske narodne armije (JNA), kazao je svjedok Tužilaštva Bosne i Hercegovine na suđenju za ratni zločin počinjen u sarajevskom Velikom parku.

Šefik Delalić, bivši pripadnik Specijalne jedinice Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP), rekao je da je od aprila 1992. radio na administrativnim poslovima u Domu policije, a komandant mu je bio Dragan Vikić.

Saznanja o dešavanjima u Velikom parku, svjedok je naveo da temelji na onom što je čuo jer taj dan nije bio u bazi. “Kad sam se vratio, čuo sam da je izvjesni Miro Žmiro doveo vojne zarobljenike pred bazu. Razgovarao je s Vikićem i on mu je rekao da ih vodi u Centar službi bezbjednosti (CSB) jer naša jedinica nema ništa s tim. Čuo sam da je otišao sa zarobljenicima i svojim ljudima i pobio ih”, kazao je Delalić.

Kako je posvjedočio, pričalo se da su ubijeni u parku i iznad parka.

Nakon što mu je predočena izjava iz istrage u kojoj nije spominjao Miru Žmiru, svjedok je rekao da mu je “žao što je tako ispalo, mada misli da ga je spomenuo”.

Za zločin protiv ratnih zarobljenika počinjen u Velikom parku optuženi su Dragan Vikić, Jusuf Pušina, Nermin Uzunović i Mladen Čovčić. Prema optužnici, oni su kao pripadnici policijskih i sigurnosnih struktura bili informisani o zarobljavanju osam pripadnika JNA iz transportera, koji je bio u kvaru i nalazio se u naselju Dobrinja.

Nakon toga su zarobljenici odvedeni na lokalitet Velikog parka, gdje su ubijeni rafalnim pucanjem iz vatrenog oružja, a u čemu su, kako stoji u optužnici, učestvovali Uzunović, Čovčić i druge osobe.

Nekoliko dana prije ovog događaja, svjedok je kazao da je u Dom policije došao Jusuf Pušina sa svojim momcima i ostali su nekoliko dana, odnosno do velike pljačke koju su počinili pa ih je komandant Vikić istjerao.

Za momke koji su došli sa Pušinom, svjedok je rekao da nisu imali akreditacije odmah, već ih je kasnije viđao s akreditacijama rezervnog sastava policije.

Nastavak suđenja zakazan je za 10. maj.