Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Vučić u Mostaru: Kao sitne države nemamo se čemu nadati

sajam mostar
Foto: Fena

Ovde protivnika nema, ovde smo svi partneri i ovde su mogućnosti koje donosi saradnja, te stoga insistiram i nastavit ću da radim na jedinstvenom ekonomskom tržištu, poručio je predsjednik Republike Srbije Aleksandar Vučić danas u Mostaru gdje je otvorio 21. međunarodni sajam gospodarstva – Mostar 2018., javlja Anadolu Agency (AA).

Podsjetio je da je ovo četvrta godina kako je u Mostaru.

“Mostar je postao centar, ne samo Hercegovine i BiH već centar celog regiona u ovih nekoliko dana. Mostarci treba da budete ponosni na svoj grad”, rekao je Vučić.

Kako je kazao, sada je regionu potrebna saradnja.

“Iskupljenje za sve greške, gluposti, krvave svađe i saradnja, i to ne kao iskupljenje nego kao i mnogo više od toga. Rekao bih kao i jedini način da preživimo svi zajedno i da rastemo i postanemo ozbiljni partneri i jedni drugima ali i velikom svetu koji nas okružuje”, izjavio je Vučić.

Istakao je da “smo u regionu, prije svega, komšije”.

“I to je možda reč koja govori pomalo o našoj udaljenosti. Mi smo više i bliže od toga. I ovih 60 kompanija iz Srbije na ovom sajmu i robna razmena koja se približava dve milijarde evra i činjenica da je BiH prošle godine bila zemlja partner na Sajmu poljoprivrede, koji je za nas jedan od najvažnijih sajamskih manifestacija u Srbiji, sve to zajedno govori da postajemo pametnije i bolje komšije. Komšije koji imaju da nađu zajednički interes, kojima je jasno da će im upravo biti onoliko dobro koliko je dobro i njihovom susjedu”, poručio je Vučić.

Naglasio je da ovakvi sajmovi jesu potrebni zbog takvih lekcija kroz čije ponavljanje i učimo.

“Tu se obnavlja gradivo važnosti, saradnje i razmene. A mi podeljeni na sitne države i još sitnija tržišta nemamo šta da tražimo i nemamo čemu da se nadamo u odnosima sa svetom ako upravo kroz neometanu razmenu roba, znanja, ljudi i kapitala ta svoja mala tržišta ne ujedinimo i ne stvorimo jedno, mnogo veće tržište u budućnosti”, poručio je srbijanski predsjednik.

Naglasio je da sa tim, takvim tržištem svi će htjeti da sarađuju.

“To je tržište za veći broj investitora, za velike projekte, ubrzani razvoj, rast i razvoj kakav nam je svima potreban da bismo se uhvatili u korak sa svetom. A kako to može da izgleda najbolje pokazuje Mostarski sajam. Ovde protivnika nema. Ovde smo svi partneri i ovde su mogućnosti koje donosi saradnja. Ovde je i veliki nauk za sve politike regiona, u tome da su nama – predstavnicima tih politika, granice potrebne samo da bi ponekad mogli da kažemo da imamo neki nerešeni problem ali da našim privrednicima, ljudima koji rade u privrede te granice predstavljaju samo nepotreban balans”, rekao je Vučić u Mostaru.

I zbog toga, kako je kazao, već dugo insistira i nastavit će da radi na jedinstvenom ekonomskom tržištu.

“Našim privredama je potrebno povećanje kvalitete i broja proizvoda i smanjivanje cene, lakši i brži transport. Saradnja nam svima donosi korist i posebno je važno da nam komšije i prijatelji budu zadovoljni”, dodao je Vučić.

Na sajmu će se predstaviti izlagači iz dvadesetak zemalja, među kojima su najzastupljenije zemlje regije, te Kina, Mađarska i Italija.

Na Međunarodnom sajmu gospodarstva prisutan je i predsjednik Crne Gore Filip Vujanović kao i bugarski i hrvatski premijer Bojko Borisov i Andrej Plenković. Nakon svečanog otvaranja visoki zvaničnici obilaze sajamski prostor.

Mostarski sajam jedna je od najznačajnijih i najposjećenijih gospodarskih manifestacija u regiji. Inače, hrvatski izlagači na sajmu su prisutni od samih početaka, a Hrvatska je bila zemlja partner Sajma 2009., 2012. i 2017. godine.