Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Fokus.ba u Ustikolini

Realiziran projekat EU u jednoj od najstarijih škola na istoku Bosne, učenici su prezadovoljni

Nakon niza godina OŠ „Ustikolina“ konačno je dobila modernu sportsku salu. Zabilježili smo reakcije u ovom gradiću u istočnoj Bosni

Zahvaljujući projektu Delegacije Evropske unije u BiH, učenici osnovne škole u Ustikolini dobili su novu i modernu sportsku salu u kojoj imaju odlične uslove za obavljanje časova tjelesnog i zdravstvenog odgoja, kao i mnoge druge sportske akivnosti. Godinama su ove aktivnosti obavljali u sali koja im ovakve uslove ni izbliza nije pružala.

Ekipa Fokusa posjetila je ovu školu, kao i lokalnu zajednicu, uoči otvaranja ove sportske sale i zabilježila reakcije kako učenika tako i nastavnog osoblja. Zadovoljni i sretni izrazi lica učenika zapravo su govorili više nego hiljadu riječi. Pred nama su demonstrirali niz sportskih aktivnosti u novoj sali.

Adekvatni uslovi

-Nova sportska sala mi znači mnogo, s obzirom na to da sam od malih nogu pohađao ovu školu. Sala koju smo do sada imali nije bila adekvatna za naš razvoj. Mislim da ćemo u ovoj sali postizati i bolje rezultate i imat ćemo bolje uslove za sami razvoj koji je potreban u našem dobu – kaže Amar Džomba, učenik 9. razreda ove osnovne škole.

Amna Gagula, također učenica 9. razreda, sretna je što joj se u novom objektu, kada je riječ o sportskim aktivnostima, pružaju mnoge mogućnosti.

-Ovdje zaista možemo raditi mnoge sportove. Ja imam afinitet prema odbojci. Volim ovaj sport i trenirala sam odbojku i ranije, a sada imam i adekvatne uslove da treniram ovaj sport – rekla je Amna.

Osnovna škola „Ustikolina“ jedna je od najstarijih na području istočne Bosne. S radom je počela davne 1908. godine. U proteklom periodu bila je jedan od korisnika projekta EU4Sport, a to je novi projekat Evropske unije kojim su predviđeni obnova i moderniziranje sportskih dvorana u 17 osnovnih škola u Bosni i Hercegovini te dvorana Fakulteta sporta i tjelesnog odgoja u Sarajevu. Projekat vrijedan 2,1 milion eura, koji je uveliko započeo, omogućit će bolje i kvalitetnije uslove za rad u osnovnim školama u Sarajevu, Ustikolini, Voljevcu, Stranjanima, Visokom, Donjem Hotonju, Kupresu, Tešnju, Rogatici, Blatnici, Strojicama te Istočnom Sarajevu.

Foto: D. Begović/Fokus.ba

-Dugo godina učenici naše škole radili su nastavu tjelesnog i zdravstvenog odgoja u veoma neuslovnoj sali. Projekat koji je trenutno realiziran ima veliki značaj za naše učenike, za našu školu. Sala tjelesnog i zdravstvenog odgoja za našu školu znači isto što i srce u organizmu jednog čovjeka. U ovom vremenu ekranizacije, kada su učenici sve manje tjelesno aktivni, sala u našoj školi nažalost predstavlja jedino mjesto gdje učenici imaju sportske aktivnosti – kazala je za Fokus direktorica Osnovne škole „Ustikolina“ Jasmina Omerbašić.

Foto: D. Begović/Fokus.ba
Jasmina Omerbašić, direktorica Osnovne škole „Ustikolina“

Veliku zahvalnost na ovom projektu izrazila je Delegaciji Evropske unije u Bosni i Hercegovini.

-Preporodili su našu nastavu tjelesno-zdravstvenog odgoja. Više ništa nije onako kako je bilo. Čitava zajednica je prezadovoljna, roditelji su zahvalni, kao i radnici škole – kazala je Omerbašić.

Trenutno Osnovnu školu „Ustikolina“ pohađa 118 učenika, a Alema Bajrović, pedagogica ove škole, kaže nam da je, jednako kao i direktorica Omerbašić, i sama bila učenica ove škole te se sjeća malo drugačijih uslova po pitanju nastave tjelesnog odgoja.

Foto: D. Begović/Fokus.ba
Alema Bajrović, pedagog

-Sjećam se našeg djetinjstva i naših časova i zaista sam presretna što djeca sada imaju puno bolje uslove nego što je to ranije bilo. Kretanje je jedna od osnovnih ljudskih potreba koju je veoma važno podsticati od najranije dobi kod djece, posebno u predškolskom i ranom školskom periodu. Također, sala ima veliki značaj za cjelokupnu lokalnu zajednicu, posebno za naše učenike i njihove roditelje i omladinu koja živi na ovom prostoru jer je to mjesto gdje se djeca okupljaju i gdje ispunjavaju svoje slobodno vrijeme, pored redovnih časova nastave i aktivnosti koje imaju u školi – ističe Bajrović.

Projekat EU4Sport

Na realizaciji ovog projekta učestvovali su i Ministarstvo civilnih poslova BiH i resorna ministarstva u FBiH i RS-u.

Foto: D. Begović/Fokus.ba

Škole koje su uključene u ovu projektnu fazu su: JU “Centar za slušnu i govornu rehabilitaciju” Sarajevo, JUOŠ “Ustikolina”, JUOŠ “Nafija Sarajlić” Sarajevo, JUOŠ “Voljevac”, JUOŠ “Ahmed Muradbegović” Stranjani, JUOŠ “Safvet-beg Bašagić” Visoko, JUOŠ “Izet Šabić” Donji Hotonj, JU “Fakultet sporta i tjelesnog odgoja” Univerziteta u Sarajevu, JUOŠ “Avdo Smailović” Sarajevo, JUOŠ “Osman Nakaš” Sarajevo, JUOŠ “Fra Miroslava Džaje” Kupres, JUOŠ “Kulin ban” Tešanjka, JUOŠ “Sveti Sava” Rogatica, JUOŠ “Dositej Obradović” Blatnica, JUOŠ “Rade Marijanac” Strojice, JUOŠ “Osman Nuri Hadžić” Sarajevo, JUOŠ “Grbavica II” Sarajevo, JUOŠ “Sveti Sava” Istočno Novo Sarajevo.

EU4Sport jedan je od brojnih projekata Evropske unije u Bosni i Hercegovini čiji je cilj jačanje kvaliteta obrazovanja kao jednog od ključnih elemenata razvoja zemlje.