Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Naredba Vladimira Putina: Dovedite mi tog kalifu živog ili mrtvog

Vladimir Putin, doors

Ruski predsjednik Vladimir Putin naredio je vojnom štabu zaduženom za vojnu operaciju u Siriji da što prije pokrene veliku potragu za visokim dužnosnicima ISIL-a, a među njima i za kalifom Abu Bakr Al-Baghdadijem, za kojeg se pretpostavlja da se skriva u gradu Raki.

Arapski mediji pišu da je Putin zatražio da mu ih dovedu žive ili mrtve. Naime, u slučaju da mu ih dovedu žive, sudit će im se pred ruskim sudovima. S druge strane, ako Abu Bakr Al-Baghdadi pogine u akciji, Putin želi njegovo tijelo kao dokaz da je taj terorist ubijen i da se ne dogodi kao s Bin Ladenom, čija je smrt za Putina još uvijek zagonetka.

Abu Bakr Al-Baghdadi

Abu Bakr Al-Baghdadi

Službeni glasnogovornik ruskog ministarstva odbrane, general Igor Konašenkov kazao je kako će ruske vazdušne snage sada ići izravno na glavno uporište terorističke organizacije Islamske države i njihov glavni grad Raku, ističući kako je prioritet ruskih snaga uništenje i osvajanje glavnog uporišta ISIL-a.

VEZANI TEKST Ruske snage jutros koristile rakete “zemlja-zemlja”

Konašenkov je napomenuo kako nisu isključeni ni desanti na taj grad radi likvidacije terorista.

U međuvremenu je sirijska državna TV objavila snimke kako ruski bombarderi, uz glavno uporište ISIL-a Raku i Del Al-Zor, bombardiraju i položaje ISIL-a u Palmiri i istočnim dijelovima Alepa, gdje je uništeno skladište oružja i baza u kojoj su bili stacionirani strani borci, najviše njih s područja bivšeg SSSR-a.

I dok ruski avioni nastavljaju žestoke zračne udare, sirijska vojska potpomognuta Hezbollahom pokrenula je kopnenu ofenzivu na gradiće Talbise i Rastan u provinciji Homs. Isto tako nastavili su svoje napredovanje prema drevnom gradu Palmiri.