Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Tenor Mikheil Sheshaberidze nastupa u Sarajevu

Mikheil Sheshaberidze

U petak, 13. novembra u sali Narodnog pozorišta u Sarajevu sa početkom u 20 sati održat će se 4. po redu koncert programa DoReMi&Vi u organizaciji Fondacije za muzičke umjetnosti.

Cilj ovog koncertnog programa je sarajevskoj publici predstaviti neke od najboljih svjetskih vokalnih solista današnjice. Gost ovogodišnjeg izdanja programa je mladi, izuzetno uspješni gruzijski tenor Mikheil Sheshaberidze.

Sheshaberidze je dobitnik nekoliko nagrada osvojenih na pjevačkim takmičenjima, a iza sebe ima cijeli niz nastupa u značajnim opernim ulogama u operama Carmen, Madama Butterfly, Aida i dr. U Sarajevu će nastupiti uz orkestar Sarajevske filharmonije i maestra Ivu Lipanovića iz Hrvatske.

Na programu će se naći neke od najpoznatijih arija Puccinija i Leoncavalla, kao i niz čuvenih napolitanskih pjesama.

Tenor Mikheil Sheshaberidze rođen je u gruzijskom gradu Kaspiju. Studij pjevanja završio je 2006. na Državnom konzervatoriju Vano Sajishvili u Tbilisiju. Sljedeće godine profesionalno usavršavanje nastavio je na masterclassu kod američke sopranistice Lelle Cuberli, a 2010. sudjeluje na Međunarodnoj pjevačkoj akademiji Renata Tebaldi i Mario del Monaco u Pesaru u Italiji.

Trenutno mu je mentorica maestra Gianfranca Ostini. Na natjecanju Gaetano Fraschini u Paviji 2011. osvaja treće mjesto.

Tokom 2012. s velikim uspjehom debitira u ulogama Pinkertona (Madame Butterfly), Don Joséa (Carmen), Cavaradossija (Tosca) i Roberta (Le Villi). Iste godine osvaja treću nagradu na Međunarodnom opernom natjecanju La Città Sonora 2012 u Cinisello Balsamo u Milanu.
Ulogu Don Joséa pjevao je 2014. na Ente luglio Musicale Trapanese Teatro Gisuseppe di Stefano pod ravnanjem maestra Ive Lipanovića.

U ovoj je pozorišnoj sezoni pjevao ulogu Claudija u Wagnerovoj operi Das Liebesverbit (Zabrana ljubavi) u tršćanskom Teatro Verdi. Ove je godine u istom kazalištu pjevao i ulogu Ismaela u Verdijevom Nabuccu pod ravnanjem maestra Gianpaola Pisantija.

Na sceni HNK Split debitirao je 10. februara 2015. kao Don José u operi Carmen, a potom nastupio i na Valentinovskom koncertu Zbora i Orkestra Opere HNK Split.