Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Zavod za javno zdravstvo

Poznat uzrok trovanja više od stotinu građana na području Srebrenika

fresh srebrenik

Kako je rekao, prema uputama Federalnog zavoda za javno zdravstvo krenuli su u istraživanje epidemije koje će potrajati sedam do deset dana

Bakterija salmonela uzrok je trovanja više od 100 osoba nakon konzumiranja hrane u objektu brze prehrane u općini Srebrenik, potvrđeno je iz Zavoda za javno zdravstvo Tuzlanskog kantona. Šest osoba još uvijek se nalazi u Klinici za infektivne bolesti UKC-a Tuzla, a ostali su pušteni na kućno liječenje, objavio je BHRT.

Iz Zavoda ističu da su, prema podacima koje su dobili do sada, 104 osobe prijavile simptome trovanja, i dodaju da ni to nije konačan broj i očekuju podatke iz službi porodične medicine.

Svi pacijenti su u stabilnom stanju.

“Prema mikrobiloškim nalazima uzetih uzoraka stolice kod određenog broja hospitalizovanih bolesnika utvrđeno je prisustvo bakterije salmonela. Na ovu bakteriju smo sumnjali od početka, ali trebalo je vremena da se to potvrdi. Salm se može naći kao stanovnik crijevnog trakta kod domaćih životinja, kod peradi, ali i u nedovoljno termički obrađenim proizvodima od takvih životinja. Dakle, može da dospije i u hranu”, rekao je epidemiolog Topalović.

On nije htio da spekulise o kojoj vrsti hrane je riječ u ovom slučaju.

Kako je rekao, prema uputama Federalnog zavoda za javno zdravstvo krenuli su u istraživanje epidemije koje će potrajati sedam do deset dana, nakon čega će se preciznije znati o kojoj se vrsti hrane radi.

Epidemilog je napomenuo da su trovanja hranom najčešća tokom ljetnih mjeseci te savjetuje građane da koriste provjerene namirnice, odnosno proizvode životinjskog porijekla od životinja koje su veterinarski zdrave.

Podsjetimo, u Dom zdravlja u Srebreniku prošle sedmice se javila 71 osoba zbog simptoma trovanja hranom, nakon čega je ova zdravstvena ustanova proglasila epidemiju. Najveći broj pacijenata sa simptomima trovanja hranom bio je iz Srebrenika, zatim Gradačca, Gračanice i Tuzle.