Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Eksperiment

Jedan blizanac 3 mjeseca jeo samo meso, drugi vegansku hranu, ovo su rezultati

blizanci

Imali su pomoć naučnika s King's Collegea, koji su između ostalog pratili njihovu težinu, nivo holesterola i tjelesnu masnoću

Blizanci Turner, Hugo i Ross, koji rade ekspedicije po svim kontinentima, penju se po planinama i ne zaziru ni od kakvih avantura, na sebi su napravili zanimljiv eksperiment.

Tijekom 12 sedmica, od januara do marta, Hugo (lijevo) jeo je samo vegansku hranu, dok je Ross (desno) jeo prehranu bogatu mesom.

Imali su pomoć naučnika s King's Collegea, koji su između ostalog pratili njihovu težinu, nivo holesterola i tjelesnu masnoću.

Njihovo je mišljenje bilo da se uspoređivanje uticaja prehrane može smatrati legitimnijim nego u drugim slučajevima s obzirom da su genetski identični. Povrh toga, pet do šest puta sedmično su odrađivali treninge izdržljivosti jer se moraju pripremiti za svoje buduće ekspedicije. Eksperiment je završio, a rezultate su podijelili na društvenim mrežama.

Hugo je na početku eksperimenta težio 84 kilograma te s 13 posto tjelesne masnoće. Na kraju je težio oko dva kilograma manje, a zabilježeno je i smanjenje masnoće od jedan posto. Nadalje, nivo holesterola u krvi mu je pao.

Nakon 12 sedmica veganske prehrane, Hugo je rekao da ima više energije, vjerovatno zato što mu razina šećera u krvi nije padala toliko često kao prije. Njegova mogućnost fokusiranja je također bila puno bolja, ali bilo je i negativnih nuspojava. Iz nepoznatih razloga, rekao je da mu se smanjio seksualni nagon.

Ross je eksperiment započeo s 79,4 kilograma i 13 posto tjelesne masti. U međuvremenu je dobio oko 4 kilograma mišića i nešto manje od dva kilograma masnoća, tako povećavajući nivo tjelesne masnoće na 15 posto.

Razina holesterola u krvi ostao je konzistentan tokom 12 sedmica.

Naknadno su priznali da bi željeli produžiti eksperiment kako bi dobili bolje rezultate. Žele da drugi eksperiment traje najmanje 6 mjeseci do godinu dana.

Naučnici su također prikupili uzorke fekalija prije i nakon eksperimenta i otkrili još neke zanimljivosti. Ispada da je Hugoov mikrobiom crijeva dobio veću otpornost na hronične bolesti poput dijabetesa tipa 2 i pretilosti, što dokazuje da veganska dijeta pomaže smanjenju tih rizika.

Iako se obojica slažu u odluci da svoju prehranu obogate namirnicama biljnog podrijetla, niti jedan od njih nije prešao na veganstvo, piše Bored Panda.