Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

UIOBiH

Počinje kampanja “Stop švercu” poseban naglasak na duhanu (VIDEO)

ratko kovacevic
Ratko Kovačević

Broj na koji stanovništvo može prijaviti nezakonitosti je 080 02 06 07, a glasnogovornik UIO Ratko Kovačević novinarima je kazao da je poziv besplatan i anoniman

Uprava za indirektno oporezivanje u Bosni i Hercegovini (UIO BiH) provest će javnu kampanju ”Stop švercu”, u okviru koje će stanovništvo moći prijaviti svaki vid nezakonite trgovine i utaju indirektnih poreza.

Broj na koji stanovništvo može prijaviti nezakonitosti je 080 02 06 07, a glasnogovornik UIO Ratko Kovačević novinarima je kazao da je poziv besplatan i anoniman.

– Prihodi od indirektnih poreza su najznačajniji za fiskalnu stabilnost BiH i od tih prihoda u navećoj mjeri finansiraju se školstvo, zdravstvo, putna infrastruktura, socijalna razna davalja i slično – rekao je Kovačević te dodao da nezakonita trgovina osim umanjivanja prihoda u budžetu stvara i nelojalnu konkurenciju.

Naveo je podatak da je UIO u prošloj godini prikupila gotovo osam milijardi KM indirektnih poreza, što govori o značaju tih prihoda za funkcionisanje države.

Poseban naglasak je na nezakonitoj prodaji duhana i duhanskih proizvoda.

S tim u vezi, istakao je, službenici UIO su za šest mjeseci 2020. godine oduzeli značajne količine duhana i cigareta sa ”crnog” tržišta, vrijednosti više od million i po KM.

– Iz tog razloga želimo da nam građani pomognu. Svaka prodaja bez akcizne markice ili sa akciznim markicama susjednih država znači da se radi o nezakonitoj prodaji cigareta na našoj teritoriji. Mi ćemo svaki poziv obraditi – naglasio je Kovačević.

Osim štetnosti po budžet istakao je i štetnost po zdravlje.

– Građani dodatno ugrožavaju zdravlje. Radi se o cigaretama koje nemaju porijekla, ne postoji dokumentacija. Ne zna se šta je sastav takvih cigareta – kazao je Kovačević.