Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Specijalni predstavnik EU

Lajčak u Beogradu: Sve što je dogovoreno mora da se ispuni

lajcak (1)

Kako je dodao, cilj čitavog procesa dijaloga je da se Srbija približi EU, a isto važi i za Kosovo

Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak izjavio je večeras u Beogradu da se proces dijaloga nastavlja, da sve što je prethodno dogovoreno mora da se ispuni, a sve u interesu i građana Srbije i Kosova, javlja Anadolu Agency (AA).

On je kazao da je cilj dijaloga i uloge fasilitatora Evropske unije u tom procesu normalizacija odnosa dve strane.

“Šta znači normalizacija nije naše da odlučimo, to je proces i dvije strane treba da se dogovore šta normalizacija znači”, rekao je Lajčak na konferenciji za novinare.

Prema njegovim riječima, sada se obje strane bave ozbiljnim i osjetljivima pitanjima, kao što je formiranje Zajednice srpskih opština.

“Proces dijaloga se nastavlja i sve što je bilo dogovoreno mora da se ispuni. Vjerujem da je to u interesu građana Srbije i Kosova i u interesu regije”, rekao je.

Kako je dodao, cilj čitavog procesa dijaloga je da se Srbija približi EU, a isto važi i za Kosovo.

“Ključno pitanje ili princip čitavog procesa je da na kraju ne treba da postoji nijedno otvoreno i neriješeno pitanje. Meni je razumljivo da niz pitanja izaziva emocije, ali ključ je da sve što je bilo dogovoreno mora da se ostvari i mora da se ispuni”, izjavio je.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić naveo je da su Lajčak i on imali dobar, racionalan i ozbiljan sastanak o budućnosti dijaloga Beograda i Prištine, uz punu posvećenost Srbije tom nastavku dijaloga i u želji da se dođe do rješenja i normalizacije odnosa.

“Evropska budućnost za Srbiju je veoma važna i to nije floskula. Ona je važna zbog više investicija, zbog vrijednosti za koje se borimo i zalažemo i što će pozicija Srbije u svijetu biti snažnija što smo bliže punopravnom članstvu u EU, a taj put je određen time koji i koliki napredak ćemo napraviti u odnosima sa Prištinom”, izjavio je.

Vučić je naveo i da je insistirao na punoj implementaciji Briselskog sporazuma, bez čega nema uspješnog nastavka dijaloga Beograda i Prištine.

Prema njegovim riječima, bolje je da postoji dijalog nego da nema razgovora i dijaloga, jer bez razgovora može doći i do incidenata.

“Mi smo spremni za nastavak dijaloga kad god on bude zakazan”, dodao je.