Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Nauka nudi objašnjenje

Jedna pojava u krevetu je za mnoge neobjašnjiva

Plač poslije seksa
Par-u-kreveru-plac-poslije-seksa

Možda će se ispostaviti da mrzi određenu pozu u seksu ili da se jednostavno danas osjeća plačljivo i razdražljivo

Posljednje što bilo koji muškarac želi jeste da poslije seksualnog odnosa na licu svoje partnerke vidi suze. Zbog čega se ovo dešava i kako reagovati u takvim situacijama?

Prema rezultatima australijskih istraživanja, ovo je česta pojava budući da je blizu polovine žena iskusilo neobjašnjivu tugu nakon seksa.

Naučnici ovaj fenomen nazivaju postkoitalnom disforijom, koja može da se manifestuje kroz suze ili osjećaj depresije i anksioznosti.

Dobra vijest je da njeno plakanje ne mora da ima nikakve veze sa vama. Žene, koje su učestvovale u studiji su otkrile da su njihova osjećanja bila jednostavno neobjašnjiva.

„Ovo bi moglo da bude biološki refleks na seks, budući da žene (kao i muškarci) tokom seksa prolaze kroz mnogo hormonskih i neuroloških promjena i moguće je da neko od njih može da izazove suze“, kaže psihologinja sa Univerzitet britanske Kolumbije Lori Broto.

Naučnici su otkrili da žene koje su kao djeca bile seksualno zlostavljane su imale veće šanse da iskuse postkoitalnu disforiju. Za ove žene, seks (čak i nežan, senzualni) može da bude nesvjesni okidač za strah.

Postoji bezbroj mogućnosti: žena se može osjećati usamljeno nakon što se intimnost u seksu završila ili se osjeća krivom iz nekog nejasnog razloga.

Premda su uglavnom ispitanice patile od neobjašnjive depresije nakon odnosa, možda to nije baš tako, možda ste slučajno udarili njen grlić materice ili je uhvatila sebe kako želi da vam izjavi ljubav po prvi put, pa se rastužila.

Ukoliko prepoznate simptome ovog fenomena kod vaše partnerke, dajte joj priliku da porazgovara o tome. Recite joj da vam izgleda baš tužno i pitajte je šta se dešava.

Ukoliko ne želi da razgovara, samo je pustite i pomilujte.

“Teško je razmišljati racionalno kada vas nadvladaju emocije”, kaže Broto.

“Ali možda ćete nekoliko sati kasnije ili sljedećeg dana uz malo sreće i interesovanja saznati šta joj se zapravo dogodilo”, dodaje ona.

Pokušajte da je pitate kada je počela da se osjeća tužnom ili da li možda zna šta je izazvalo takve emocije. Ne zahtijevajte odgovor ukoliko vam kaže da joj nije ništa.

“Pomozite joj na nježan, pažljiv i otvoren način. Ne pokušavajte da riješite situaciju, već joj dajte šansu da istraži to što se dogodilo”, savetuje Broto.

Možda će se ispostaviti da mrzi određenu pozu u seksu ili da se jednostavno danas osjeća plačljivo i razdražljivo.

Ukoliko se ovo stanje kostantno pojavljuje nakon seksa, potrebno joj je više od slušanja i utjehe. Potreban joj je terapeut s kojim će popričati o svom problemu.