Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Dan nezavisnosti

Amerikanci proslavili 245. rođendan nacije, Biden organizovao svečanost u Bijeloj kući

20210705_2_49055040_66700840_Web

Američki predsjednik Joe Biden bio je domaćin svečanosti u Bijeloj kući, na kojoj je prisustvovalo na hiljade zvanica, među kojima oni koji su se na prvoj liniji borili protiv pandemije COVID-19.

Usred dubokih političkih i kulturoloških podjela, pandemije koronavirusa i ekonomskih izazova, Amerikanci su u nedjelju obilježili 245. rođendan nacije nakon što su prošle godine zbog pandemije otkazane gotovo sve proslave, prenosi Anadolu Agency (AA).

Vrhunac praznika Dana nezavisnosti u SAD-u je vatromet, a dva najveća pirotehnička slavlja organizovana su nad parkom National Mall u Washingtonu, i kilometar i pol dalje od East Rivera koji razdvaja Manhattan od Queensa i Brooklyna u New Yorku.

U Washingtonu se na hiljade ljudi okupilo kako bi posmatralo 17-minutni vatromet uz muziku. Spektaklu je doprinio i performans Nacionalnog simfonijskog orkestra.

Prije toga, američki predsjednik Joe Biden bio je domaćin svečanosti u Bijeloj kući, na kojoj je prisustvovalo na hiljade zvanica, među kojima oni koji su se na prvoj liniji borili protiv pandemije COVID-19.

“Četvrti juli je sveti dan historije, nade, sjećanja i odlučnosti, obećanja i mogućnosti”, rekao je Biden.

Dodao je da je “4. juli ove godine dan posebnog slavlja jer “izlazimo iz tame, godine pandemije i izolacije, godine boli, straha i tužnih gubitaka”.

Bidenov cilj da se do nedjelje vakciniše najmanje 70 posto odraslih osoba u SAD-u nije uspio. Prema zvaničnim podacima bar jednom dozom vakcinisano je 67 posto odraslog stanovništva.

“Imamo puno posla kako bismo pobijedili virus. Dobili smo prednost nad ovim virusom. Možemo se vratiti životu. Naša ekonomija se vraća. Amerika se vraća”, poručio je Biden.

Četvrti juli SAD slave kao Dan nezavisnosti, dan nastanka ili kako vole reći – dan rođenja. Slavi se dan kada su 1776. godine osnivači današnjih američkih država odlučili prekinuti kolonijalni status i podaničke odnose s britanskim kraljevstvom i formirati odvojenu, nezavisnu državu.

To je praznik tokom kojeg Amerikanci ističu patriotske osjećaje i tradicijske vrijednosti te učestvuju na brojnim paradama i festivalima.

sad