Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

BRIDGE

U pustolovnom kampu u Varešu obilježavanje Međunarodnog dana vještina mladih

kamp za mlade (1)

Projekt BRIDGE od 24. juna do 20. jula 2022. godine, u partnerstvu s Odredima izviđača Trebinja, Konjica i Vareša, organizirao je seriju četverodnevnih i trodnevnih kampova za djecu od sedam do 10 i 11 do 14 godina

U okviru projekta “Izgradnja odnosa za međukulturalni dijalog u Bosni i Hercegovini” (BRIDGE) sutra je planirano obilježavanje Međunarodnog dana vještina mladih.

Projekt BRIDGE od 24. juna do 20. jula 2022. godine, u partnerstvu s Odredima izviđača Trebinja, Konjica i Vareša, organizirao je seriju četverodnevnih i trodnevnih kampova za djecu od sedam do 10 i 11 do 14 godina.

Kao dio portfelja Sektora dobre uprave UNDP-a BiH, projekt BRIDGE ima opći cilj poticati međukulturalni dijalog i interakciju među mladima različite nacionalnosti, vjeroispovijesti te sa različitih geografskih lokacija oko prirode, nauke, turizma i zaštite okoliša, u konačnici doprinoseći premošćivanju društvenih i kulturoloških podjela i vraćanju povjerenja među mladima.

Jedan od ishoda projekta je da su mladi iz različitih sredina i zajednica povezani kroz prirodu, pustolovni turizam i zaštitu okoliša te da njihova interakcija pomaže u smanjenju predrasuda, vraćanju povjerenja i njegovanju poštivanja kulturne raznolikosti. Tim ishodom projekt podupire avanturu i zabavu na stazama Via Dinarice za mlade iz cijele Bosne i Hercegovine kako bi zajednički iskusili prirodne, kulturne i rekreacijske mogućnosti koje pružaju staze Via Dinarica.

U nizu ovih kampova, kamp organiziran u Varešu za djecu od 11 do 14 godina, iskoristit će se kao prilika za obilježavanje Međunarodnog dana vještina mladih 2022.

Stoga će, na taj dan, djeca na BRIDGE pustolovnom kampu u Varešu simbolično obilježiti ovaj dan sudjelovanjem u prezentaciji vještina, uz usvajanje i učenje nekoliko vještina poput kuhanja tradicionalnih jela u domaćim loncima, slanja signala u prirodi i vezivanja čvorova, kao i osnove prve pomoći.

Međunarodni dan vještina mladih bit će obilježen sutra u planinarskom domu Budoželje, područje općine Vareš, a najavljeno je učešće ambasadora Republike Italije u BiH Marca Di Ruzza, rezidentne predstavnice UNDP-a u BiH Steliane Nedera, načelnika općine Vareš Zdravka Maroševića, dopredsjednika Odreda izviđača „Zvijezda“ Vareš Igora Hingera i drugih, saopćeno je iz UNDP- a.