Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

privedeni u sud

Penzioner kojem su našli 500 miliona na računu novinarima poručio: “Lešinari”

New Project (44)

Svi su osumnjičenici u zgradu suda danas došli u jednom kombiju, a penzioner, koji je na računu, prema pisanju hrvatskih medija, imao oko 500 miliona kuna i preko kojega je otkrivena cijela afera, novinarima je tokom ulaska u zgradu suda govorio: “Lešinari, lešinari!

Jučer uhapšeni direktor u Ini Damir Škugor, kako javlja zagrebački Večernji, na ispitivanju se branio da nije kriv i da prodaja plina ispod cijene nije nešto što je on sam smislio, već je tvrdio da se radilo o poslovnoj politici Ine.

Podsjetimo, on je kompaniji svog prijatelja plin prodavao po fiksnoj cijeni od 19 eura, a potom je ta kompanija plin dalje prodavala po cijeni i po 210 eura, odnosno deset puta većoj cijeni.

Tako kupljeni prirodni plin kontinuirano su prodavali inostranom kupcu po tržišnim cijenama na relevantnim platformama za trgovinu plinom, na koji način je nastala šteta za trgovačka društva koja su plin prodavala u iznosu od čak 1.046.462.795,52 kuna (oko 250 miliona KM).

Svi su osumnjičenici u zgradu suda danas došli u jednom kombiju, a penzioner, koji je na računu, prema pisanju hrvatskih medija, imao oko 500 miliona kuna i preko kojega je otkrivena cijela afera, novinarima je tokom ulaska u zgradu suda govorio: “Lešinari, lešinari!”, prenosi N1.

U akciji koju su u subotnjim jutarnjim satima pokrenuli USKOK i policija na meti istražitelja uz Škugora su se našli predsjednik Hrvatske advokatske komore (HOK) Josip Šurjak, njegov poslovni partner Goran Husić s kojim je suvlasnik kompanije OMS Upravljanje, Škugorov otac Dane, te predsjednica uprave kompanije Plinara istočne Slavonije Marija Ratkić.

Škugor, Husić i Šurjak / FOTO: Pixsell

Bivši šef hrvatskog USKOK-a Željko Žganjer gostovao je na N1 i komentirao veliku akciju policije i USKOK-a u kojoj je uhapšeno pet osoba, a INA oštećena za više od milijardu kuna.

“Kad čitamo saopćenja, sve je vrlo, vrlo jasno, toliko očigledno da čovjek naprosto ne povjeruje da je to doista tako odrađeno. Vidjet ćemo što će daljnji tok postupka donijeti i pokazati. Bit će vjerovatno priče oko dijela inkriminacije da je postojala svijest da će 2021. godine plin znatno poskupjeti. Na temelju čega se to tvrdi sada u rješenju teško možemo vidjeti”, rekao je Žganjer.

“Posebno je pitanje zašto je trebalo toliko dugo da se to otkrije, pitanje je kojom su dinamikom sredstva sjedala na račun penzionera. Pitanje je i je li ova petorka kraj priče”, rekao je Žganjer.