Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Prekomjerna konzumacija

Znakovi koje vam organizam šalje kad pretjerate s unosom soli

Foto: Pixabay
Ilustracija

Sol je najčešći uzrok visokog krvnog pritiska. Za samo 30 minuta nakon jela, previše soli će uticati na krvne sudove

Čovjeku je potrebno samo 5 do 6 grama soli dnevno, što je jedna kašičica. Sve više od toga može biti štetno.

So, u umjerenim količinama, neophodna je za naše zdravlje, ali prekomjerna konzumacija može povećati rizik od visokog krvnog pritiska, kamena u bubregu, gojaznosti, moždanog udara, srčanih oboljenja, raka želuca i gornjeg ždrela, osteoporoze i bronhijalne astme. Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije (SZO), preporučeni dnevni unos soli je 5 grama dnevno, podsjeća Ordinacija.hr.

So nam je potrebna u ishrani, a ne samo zbog ukusa. U malim količinama, pomaže nam da sprovodimo nervne impulse, skupljamo i opuštamo mišiće i održavamo ravnotežu vode i minerala u tijelu, kaže Pippa Hill, nutricionistica i osnivačica programa mršanja TheWeight Loss Guru.

Kuhinjska so, poznata i kao natrijum hlorid, sadrži oko 40 procenata natrijuma, koji je važan nutrijent. Ali prema podacima Hrvatskog društva za hipertenziju, 9 od 10 Hrvata koristi previše soli, piše Ordinacija.hr. Najviše soli se unosi kroz gotovu hranu, grickalice, pekarske proizvode, suhomesnate proizvode, tvrde sireve, sirne namaze, kukuruzne pahuljice, ali i aditive poput senfa i majoneza. Zato treba pročitati deklaracije i obratiti pažnju na količinu natrijuma. Pijenje vode nakon što jedete previše soli neće poništiti negativan uticaj soli na organe.

Sol je so, bez obzira da li dolazi sa Himalaja ili je pomiješana sa đumbirom i bijelim lukom, da li je morska ili kamena, sitna ili krupna, da li se zove cvijetna so ili slani cvijet. Uvijek je natrijum hlorid. Ne nasjedajte na marketinške trikove, upozorava Hrvatsko društvo za hipertenziju.

Nedostatak soli u tijelu takođe može biti loš, izazivajući grčeve u mišićima, mučninu, umor i vrtoglavicu. Sljedeći simptomi ukazuju na prevelik unos soli:

Glavobolja

Dehidracija od previše soli može dovesti do jakih pulsirajućih glavobolja jer se krvni sudovi šire. Brže se javljaju kod osoba sa visokim krvnim pritiskom ili onih koji pate od hroničnih glavobolja.

Pojavljuju se sat ili dva nakon jela kako nivo natrijuma raste. Možete ih ublažiti tako što ćete piti više vode, jer to poboljšava ravnotežu u tijelu, primijetila je Hlil.

Otečene noge i ruke

Edem, oticanje prstiju, zglobova ili stopala, može biti odložena reakcija na nagli porast natrijuma.

Kada konzumiramo previše soli, tijelo zadržava višak natrijuma i povećava tečnost izvan ćelija. Zbog toga bubrezi imaju smanjenu funkciju, uklanjaju manje vode, što je razlog povećanja krvnog pritiska, objašnjava Olivia Burley, britanska nutricionistica koja radi na nacionalnom programu prevencije dijabetesa.

Ona napominje da bi trebalo da potražite medicinsku pomoć ako vam je ovo čest problem, jer može ukazivati na neke ozbiljnije zdravstvene probleme. Otok se češće javlja kada sjedimo predugo ili na dugim putovanjima. To nije trenutna reakcija organizma nakon jela, već se javlja u naredna 24 sata, što može biti znak da ste pretjerali sa unosom soli.

Visok krvni pritisak

Hipertenzija, ako se ne liječi, može ozbiljno povećati rizik od moždanog ili srčanog udara. Često nema simptoma, a može se otkriti samo pomoću mjerača krvnog pritiska.

Sol je najčešći uzrok visokog krvnog pritiska. Za samo 30 minuta nakon jela, previše soli će uticati na krvne sudove. Ako imate zamagljen vid, stezanje u grudima, lupanje srca, iznenadno krvarenje iz nosa ili kratak dah nakon slanog obroka, to bi mogli biti znaci da je vaš krvni pritisak narastao, kaže Hill.

Učestalo mokrenje

Prekomjerna žeđ je uobičajena reakcija tijela na previše soli, a to prirodno dovodi do prekomernog unosa tečnosti i posljedično učestalog mokrenja. Međutim, to može ukazivati i na druga stanja, kao što je poliurija (prekomjerno mokrenje), pa bi trebalo da se obratite ljekaru ako ovaj simptom potraje.

so