Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Merkel na Samitu u Istanbulu: Data obećanja se moraju i ispunjavati

merkel – istanbul

Njemačka kancelarka Angela Merkel je u obraćanju na Svjetskom humanitarnom samitu u Istanbulu istakla da se posebna pažnja mora posvetiti međunarodnom humanitarnom pravu i pridržavanju mjera tog prava u svijetu, javlja Anadolu Agency (AA).

Ističući da se upravo međunarodno humanitarno pravo grubo krši u Siriji i mnogim drugim zemljama, Merkel je kazala kako su bolnice i drugi vitalno važni objekti česte mete napada.

Ukazujući na neophodnost zajedničkog zalaganja da se humanitarna pomoć dopremi u sve dijelove svijeta gdje je ta pomoć ljudima potrebna, Merkel je kazala kako se hitno mora razmišljati o tome da humanitarna pomoć postane sistematski posao, a ne da se trči sa jedne na drugu tragediju i katastrofu.

„Često obećavamo, ali niko ništa ne implementira. Njemačka se zalaže da se data obećanja i ispunjavaju. Ujedinjene nacije žele taj fond podići na milion dolara, a mi ćemo dati svoj doprinos tome jer su nam potrebni fondovi koji će imati uređenu finansijsku politiku. Međutim, moramo tražiti i nove puteve i najefikasnije pristupe problemima. Treba nam mehanizam da možemo brzo aktivirati finansijsku pomoć u slučaju bilo kakve potrebe u borbi protiv klimatskih promjena do epidemija“, kazala je Merkel.

Merkel je kazala kako je današnji Samit u Istanbulu mjesto sa kojeg se šalje signal za početak nastojanja da se uvede neophodni globalni sistem dopremanja humanitarne pomoći ugroženim ljudima.

„Svi živimo na istoj planeti i svaki čovjek ima jedan život i pravo da dostojanstveno i svrsishodno živi. Mnogi ljudi nemaju mogućnost za to. Zahvaljujem se na tome što smo pokrenuli ovakvu inicijativu“, zaključila je Merkel.