Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Radnice sportskih kladionica protestovale u Sarajevu

protest kladionice44

Više od 150 uposlenica bosanskohercegovačkih sportskih kladionica Bet-Live i Petice Plus protestovale su danas ispred BBI centra u Sarajevu, zbog izmjena i dopuna Zakona o igrama na sreću, koje su prije nekoliko dana usvojene u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH, piše Patria.

Izmjene ovog zakona uskoro treba da se nađu i pred delegatima Doma naroda FBiH.

Domaći kladioničari upozoravaju da će novi Vladin Zakon o igrama na sreću u FBiH, prođe li i Dom naroda, ugroziti više od 2.550 kladionica u FBiH, u kojima radi više od 5.000 radnika.

Nove izmjene i dopune Zakona o igrama na sreću predviđaju nova oporezivanja igrača i kladionica – 10 posto na uplatu za sve igre, te porez od 10 posto na sve dobitke. Ovo oporezivanje se odnosi samo na domaće privatne kladionice, ali ne i na Lutriju BiH.

– Prođe li ovakav zakon bit će oporezovane domaće privatne sportske kladionice ali ne i Lutrija BiH, u kojoj se nalaze aparati austrijske kompanije Novomatic, i koja na taj način isisava pare iz FBiH. Novi zakon dovodi u neravnopravan položaj domaće kladionice u odnosu na Lutriju BiH, odnosno dovodi nas u neravnopravan položaj u odnosu na Novomatic – tvrde domaći kladioničari, piše Patria.