Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Vratio se Avdija, šteta zbog Kolašinca

ibisevic12

Nogometna reprezentacija BiH savladala je Gibraltar s 5:0 i zadržala situaciju u kojoj sama odlučuje u svojoj sudbini u grupi H, tačnije u borbi za drugu poziciji koja vodi u baraž. Bez obzira na ishod duela Belgije i Grčke večeras, Zmajevi drže ključeve druge pozicije u svojim rukama i vrlo vjerovatno će odluka o putniku u baraž iz naše grupe pasti u narednoj utakmici 9. juna na Bilinom polju, kada nam stižu u goste Grci.

Što se Gibraltara tiče, očekivana pobjeda BiH, no treba reći da nije baš išlo “sve kao po loju”. Pobjeda nijednog trenutka nije dolazila u pitanju, ali treba priznati da smo se solidno mučili da organizujemo, a pogoto kvalitetno završimo napad. Uz Miralema Pjanića (izašao nakon što smo poveli s 4:0) najbolje role pružili su Vedad Ibišević i Avdija Vršajević.

Vedad Ibišević zabio je dva gola protiv Gibraltara i tako došao do brojke od 20 golova u državnom dresu.

Od dosadašnjih 20 golova u dresu BiH, Ibiševića ćemo pamtiti po tome što je postigao odlučujući gol u borbi za odlazak na SP u Brazil, kada smo u Kaunasu s 1:0 pobijedili Litvaniju. Vedo će ostati upisan u istoriju bh. fudbala i kao strijelac prvog gola za BiH na svjetskim prvenstvima, i to onog protiv Argentine na slavnoj Marakani.

Avdija Vršajević vratio se nakon dužeg vremena u dres našeg A tima. I odigrao partiju kojom je definitivno pokazao da se na njega treba računati i da ga se prerano bilo otpisalo.

Vršajavić je svoju odličnu igru krunisao golom i asistencijom i tako definitivno zavrijedio ponovni poziv Mehmeda Bažadervića u nastavku kvalifikacija.

Za razliku od Ibišević i Vršajevića, Sead Kolašinac neće po dobrom pamtiti Gibraltar.

Kolašinać je protiv Gibraltara u 18. minuti dobio žuti karton zbog kojeg neće imati pravo nastupa u ključnoj utakmici kvalifikacija za SP protiv Grčke 9. juna na Bilinom polju.

Nakon što mu je sudac dodijelio žuti karton, Kolašinac je iznerviran bacio zaštitnu masku koju je nosio na licu na početku utakmice. U poluvremenu meča, ostao je u svačionici i nije se više vraćao na travnjak. Šteta, jer zaista je Kolašinac naivno zaradio karton protiv nogometnih amatera.