Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Košarac: Institucije pravosuđa na nivou BiH nemaju podršku SNSD-a

BiH

kosarac

Predsjedavajući Kluba poslanika Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Staša Košarac u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) kazao je da je stav SNSD-a da Sud i Tužilaštvo na nivou BiH trebaju biti ukinuti te da se ove nadležnosti trebaju vratiti na nivo entiteta.

– Visoko sudsko i tužilačko vijeće treba birati na entitetskom nivou, a parlamenti na entitetskim nivoima trebaju birati sudije i tužioce – mišljenje je Košarca, koji tvrdi da je visoki predstavnik u BiH nametnuo i Sud i Tužilaštvo na nivou BiH.

Dodao je da institucije pravosuđa na nivou BiH nemaju podršku SNSD-a te da su to i ranije više puta jasno istakli.

Kazao je i to da postoji niz nagomilanih problema i predmeta koji stoje u bh. pravosudnim institucijama, a za koje je itekako zainteresirana Republika Srpska – od ratnih zločina pa do nekih drugih pitanja kao što su politička ubistva u Istočnom Sarajevu.

Tvrdi da nije bilo političke spremnosti pravosudnih institucija BiH da kvalitetno reagiraju na spomenuta pitanja, što, dodao je, govori o samom odnosu ovih institucija prema važnim pitanjima za RS.

Predsjedavajući Kluba poslanika SNSD-a napomenuo je da poslanici ove stranke danas ne učestvuje na 47. sjednici Predstavničkog doma PSBiH, jer ovom sjednicom predsjedava Šefik Džaferović kao i zbog toga što, kako je rekao, ne žele da “učestvuju u igrama koje komponuju Mladen Bosić i SDS”.

Naglasio je da SNSD ne podržava usvajanje Krivičnog zakona koji uključuje primjedbe i sugestije iz RS-a o kojima je danas govorio ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH i zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Mirko Šarović.

– Meni se čini da SDS na neki način priznaje genocid u Srebrenici – rekao je Košarac te pozvao rukovodstvo stranke SDS-a da osudi ponašanje “njihovih hipotekarnih ministara u Vijeću ministara BiH”.

Također ih je pozvao da, zajedno s poslanicima SNSD-a u Predstavničkom domu PSBiH glasaju protiv predloženog Krivičnog zakona BiH kada bude došao u parlamentarnu proceduru.

Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma PSBiH (Srpska demokratska stranka-SDS) Mladen Bosić, kazao je, odgovarajući na komentare predsjedavajućeg Kluba poslanika SNSD-a, da Košarac radi ono što mu nalaže politika njegove stranke.

– To je dizanje tenzija, laganje i optuživanje ljudi – rekao je Bosić, dodajući da ga ne iznenađuje što SNSD ne podržava izmjenu postojećeg sistema pravosuđa koja je u interesu građana i čiji je cilj konačan početak borbe protiv kriminala i korupcije.

Bosić tvrdi da je vrh vlasti u RS-u pokrovitelj najkrupnijih kriminalnih djela te da je u direktnoj sprezi s pravosuđem koje ne procesuira ova krivična djela.

On se osvrnuo i na izmjene Krivičnog zakona BiH i podsjetio da je poslanik Denis Bećirović prvobitno pokrenuo inicijativu da se naprave te izmjene.

– Na toj sjednici Klub poslanika SDS-a bio je protiv te inicijative, a sjednici nisu prisustvovali niti su glasali poslanici SNSD-a te su na taj način onemogućili da se to zaustavi entitetskim glasanjem – napomenuo je i dodao da SDS nema razloga da sada mijenja mišljenje i da će ponovo glasati protiv izmjena Krivičnog zakona.

Kako je rekao, na SNSD-u je da li će taj zakon biti usvojen ili ne te da će, ako opet ne budu prisustovali glasanju kao i prvi put, zakon biti usvojen, uprkos glasovima SDS-a koji će biti protiv.