Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Duraković govorio o pripremama za obilježavanje godišnjice genocida u Srebrenici

sjednica-pic

U Sarajevu je danas održan sastanak političkih direktora iz zemalja Upravnog odbora Vijeća za provođenje mira (PIC) na kojoj je razmotrena trenutna situacija u BiH, ali su informisani i o pripremama za obilježavanje 20. godišnjice od genocida u Srebrenici, javlja Anadolu Agency (AA).

Članovi Upravnog odbora PIC-a danas su razgovarali i s načelnikom opštine Srebrenica Ćamilom Durakovićem, koji ih je informisao o pripremama za obilježavanje 20. godišnjice od genocida u Srebrenici.

Duraković je, nakon sastanka, za AA kazao da se njegovo današnje izlaganje odnosilo na 20. godišnjicu od genocida u Srebrenici, gdje je prezentovao i program obilježavanja.

Istakao je da je velika privilegija izlagati pred tako velikim auditorijem.

Sutrašnji razgovori će biti fokusirani na program reformi koji predstoji Bosni i Hercegovini. Članovi PIC-a će čuti prezentaciju rukovodstva Vijeća ministara o prioritetima novih bosanskohercegovačkih vlasti na državnom nivou.

Podsjećamo, PIC čine 55 zemalja i organizacija koje na različite načine pružaju potporu mirovnom procesu – osiguravajući financijska sredstva, dajući trupe u sastav EUFOR-a, ili izravno provodeći operacije u Bosni i Hercegovini.

Članice Upravnog odbora, koji daje smjernice visokom predstavniku, jesu: Francuska, Italija, Japan, Kanada, Njemačka, Rusija, Sjedinjene Američke Države, Velika Britanija, Predsjedništvo Europske unije, Europska komisija i Organizacija islamske konferencije (OIC) koju predstavlja Turska.