Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Vučić pred dolazak u Srebrenicu: Moja ruka je pružena

BiH

Serbian Prime Minister Aleksandar Vucic visits Hungary

Premijer Srbije Aleksandar Vučić poručio je uoči odlaska na komemoraciju u Srebrenici da je njegova ruka pružena i da će ostati takva, bez ikakve politike i bez obzira na eventualnu kaznu ili nagradu.

“To je moja dužnost, i moja sveta obaveza i pred onima koji su stradali, i pred onima koji dolaze da umesto njih žive. I jednima neka je večna slava, a drugima večni mir. Sve manje od toga bila bi uvreda i svim našim žrtvama”, navodi se u pismu premijera Vučića.

Vučić je ponovio da Srbija osuđuje “zločin koji se dogodio u Srebrenici” i da je njegova odluka da ode i pokloni se žrtvama “mnogo više od politike i od političkih igara”.

“Srbija jasno i nedvosmisleno osuđuje taj užasni zločin, gnuša se onih koji su u njemu učestvovali i nastaviće da ih privodi pravdi”, naveo je Vučić.

On je naglasio da je njegova odluka da kao premijer ode u Srebrenicu “mnogo više od politike, i mnogo više od bilo kakvih političkih igara, i od stavova, pritisaka, i onih da dođe, i onih da ne dođe”.

“Moja obaveza je da se poklonim žrtvama, to je čin kojim se određujemo prema budućnosti. A ta – naša zajednička budućnost, nikako ne može da bude žrtvovana zbog bilo čije, lične ili nacionalne sebičnosti. Toga ne sme da bude među tolikim grobovima”, rekao je Vučić.

On je istakao da Vlada Srbije želi da Srbi i Bošnjaci žive i rade zajedno, i da počnu jedni drugima da vjeruju.

“U svemu ovome odjekuje samo jedno prosto pitanje: Šta da uradimo da nam se ne ponovi? Želim, u ime Srbije, dakle svima nama, budućnost, i mislim da je to danas i najviše što možemo da učinimo za svu nesrećnu prošlost”, poručio je srbijanski  premijer.